Cât de expuse sunt țările europene dacă se opresc livrările de petrol și gaz din Rusia

Discuțiile despre un posibil embargo asupra importurilor de gaze naturale din Rusia au devenit mai intense după ce au fost oprite livrările de gaz către Polonia și Bulgaria.

Dar, pe termen scurt, înlocuirea importurilor de gaze din Rusia se va dovedi foarte dificilă pentru Europa, arată o analiză Allianz Trade.

În primul rând, pentru că multe state membre ale UE sunt mult mai dependente de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz decât cu petrol.

În plus, piețele globale de gaze sunt deja aproape de limită, iar găsirea unor furnizori alternativi, precum Qatar, Algeria sau Nigeria, este dificilă.

Pe de altă parte SUA au fost de acord să livreze 15 miliarde metri cubi de gaz natural lichefiat în plus către Europa până la sfârșitul acestui an.

Care sunt țările cele mai afectate de oprirea bruscă a importului de gaze naturale din Rusia

Pentru a vedea ce țări europene ar putea face față opririi importurilor de gaze naturale din Rusia, analiștii au simulat evoluția rezervelor de gaze din instalațiile de stocare ale țărilor europene pentru următoarele 12 luni.

Astfel, Letonia este dependentă în mod semnificativ de importurile din Rusia: gazul reprezintă 24% din consumul de energie al Letoniei, iar Rusia este singurul furnizor.

De asemenea, Letonia, care are o capacitate de stocare foarte mare aflată în prezent la 35%, ar putea acoperi nevoile țării pentru următoarele nouă luni.

Este însă și singurul depozit funcțional din regiunea baltică și a fost folosit până acum pentru livrarea de gaze și către Estonia, Lituania sau Finlanda.

Atât Estonia, cât și Lituania au decis la începutul lunii aprilie să oprească importurile de gaze din Rusia și nu este clar cum va fi distribuit gazul  din rezervă către țările din regiune.

Bulgaria, ale cărei livrări au fost oprite de Gazprom din 27 aprilie, are cel mai puțin gaz stocat, acoperind doar 3% din consumul anual.

Conform simulării Allianz Trade, ar rămâne fără gaz chiar în a doua jumătate a lunii mai.

Ungaria pare cea mai vulnerabilă în fața unei opriri a livrării de gaze rusești, care reprezintă 36% din consumul de energie, iar fără alte măsuri, rezervele de gaz ale țării s-ar termina după două luni și jumătate.

Următoarele vor fi Germania și Cehia (după aproximativ 3 luni), urmate de Slovacia și Țările de Jos (4 luni), Austria și România (5 luni) și Italia și Polonia (6 luni).

Exemplul Poloniei arată că rezervele aproape complete (77%) nu sunt suficiente pentru a permite unei țări să reziste pe cont propriu un an întreg, dacă instalația de depozitare este relativ mică.

CITEȘTE ȘI: Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri de 2,3 miliarde dolari în primul semestru

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...