Cât de des schimbă românii piesele de mobilier din casă

Un studiu realizat de Mobexpert compară la cât timp schimbă românii piesele de mobilier versus la cât timp spun producătorii că trebuie schimbate.

Întrebați ce piesă de mobilier schimbă cel mai des, peste jumătate dintre aceștia au ales pernele și 16% salteaua.

A doua cameră unde au loc cele mai multe schimbări în casele românilor este livingul – ei prioritizând apoi covorul (13%), respectiv canapeaua (11%).

Comparând răspunsurile oferite de români cu informațiile primite de la experți, rezultă că anumite piese de mobilier sunt înlocuite chiar mai des decât este recomandat.

Pernele sunt schimbate de jumătate dintre români mai des decât este recomandat

Conform experților, durata de viață a unei perne este de 2-3 ani și trebuie schimbată atunci când se lasă, deformează sau nu mai susține corespunzător capul și gâtul.

Studiul arată că 20% dintre români respectă recomandarea specialiștilor, iar 65% schimbă perna chiar mai des, la mai puțin de doi ani.

În medie, prețul unei perne de calitate pornește de la 100 lei.

Salteaua este înlocuită la mai puțin de 6 ani, la primele semne de disconfort

Salteaua ar trebui înlocuită dacă are o vechime mai mare de 7-10 ani, deoarece o saltea necorespunzătoare poate avea efecte grave asupra sănătății.

Studiul Mobexpert arată că 32% dintre români schimbă salteaua în intervalul recomandat de experți și 60% la chiar mai puțin de 6 ani.

Pentru o saltea nouă românii trebuie să scoată din buzunare între 600 lei și 2,500 lei.

Canapeaua: O treime dintre români o schimbă la mai puțin de patru ani

Durata medie de viață a unei canapele este de 5-8 ani și trebuie schimbată când apar semne de deteriorare estetice cum ar fi deteriorarea tapițeriei sau de confort.

40% dintre români sunt în asentiment cu experții și așteaptă până când apar primele semne de uzură pentru a o înlocui.

Alți 22% țin la canapeaua lor până la 12 ani, iar 10% mai mult de 13 ani.

Însă, 27% dintre români aleg să investească într-o nouă piesa cheie în living mai repede decât consideră experții necesar, la mai puțin de patru ani.

Pentru o canapea nouă, românii au nevoie de un buget de aproximativ 2.000 lei, iar dacă vor o amenajare premium, 5.500 lei.

În casele românilor covoarele au o viață mai scurtă decât recomandă experții

Întrebați cât de des își schimbă covorul, 65% dintre români au spus că la mai puțin de 5 ani, un sfert la 10 ani, iar 3% așteaptă chiar și 20 de ani.

Totuși, covoarele mecanice au o durată medie de viață de aproximativ 10 ani, covoarele înnodate 20 ani, iar cele țesute manual 5 ani.

Atunci când decid să facă o nouă achiziție, românii trebuie să scoată din buzunar cel puțin 300 lei pentru un covor de calitate.

Cât de des schimbă românii scaunul de birou

Studiul Mobexpert arată că 32% dintre români își înlocuiesc scaunul de birou la intervalul maxim recomandat de specialiști, iar 43% la chiar mai puțin de 4 ani.

Pe de altă parte, un sfert dintre aceștia așteaptă cel puțin 7, chiar și 10 ani, riscând probleme serioase de sănătate.

- publicitate -