Cât costă să studiezi la o facultate din Europa, SUA sau Australia

Costurile legate de studiul în străinătate se împart în două categorii principale: pregătirea pentru aplicare și costul propriu-zis din timpul facultății, conform datelor analizate de Youni.

Primul pas în procesul de a studia în afara țării, începe cu meditațiile la limba engleză pentru a obține certificări de tipul TOEFL, IELTS, Cambridge sau meditații la matematică pentru examenul SAT (bacalaureatul american).

Meditațiile, atât la limba engleză, cât și la matematică costă aproximativ 50 lei / oră, dar trebuie luată în calcul o ședință de 1,5-2 ore de cele mai multe ori. Drept urmare, costul se poate ridica la 800-1000 de lei / lună.

La acest cost se adaugă apoi cheltuielile cu aplicarea propriu-zisă:

  • taxele de aplicare – în general între 0 și 150 euro / per facultate;
  • taxele de înscriere la examene (~200 euro pentru examenele de limbă, 60 USD examenul SAT);
  • costurile notariale și traduceri legalizate (10-15 euro per document);
  • dacă este cazul, cheltuielile legate de obținerea vizei (160 USD).

În total, aceste costuri cu aplicarea se ridică la aproximativ 250 euro pentru Europa și 630 USD pentru SUA.

Costul școlarizării în Europa și SUA

Odată finalizat procesul de aplicare, dacă studentul este admis la universitate, vorbim despre costurile aferente taxei de școlarizare și de cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă, transport și bani de buzunar.

Astfel, la universitățile din Uniunea Europeană, costurile mai mari vin din cheltuielile de zi cu zi, care pot să ajungă la 1.000-1.500 de euro pe lună, în funcție de țară. În general, un buget de 15.000 euro pe an, cu totul inclus, este considerat un buget bun pentru Europa.

Pe de altă parte, în sistemul privat din afara spațiului european, în special în cel din Statele Unite ale Americii, universitățile au o taxă de școlarizare foarte mare (între 50.000 și 100.000 de dolari pe fiecare an de studiu).

Totuși, majoritatea universităților oferă burse foarte consistente astfel încât costul mediu după obținerea burselor ajunge la 15.000 – 25.000 USD / an. În plus, cazarea și masa sunt incluse.

Costul școlarizării în Marea Britanie

În Marea Britanie, odată cu ieșirea regatului din UE, sistemul pentru cei care doresc să urmeze studiile acolo s-a modificat. Taxele de școlarizare sunt între 15 – 19.000 de lire sterline / an cu excepția Cambridge / Oxford.

În prezent, nu mai poți aplica pentru împrumutul studențesc în Marea Britanie. Există însă posibilitatea ca elevul să obțină pre-settlement, caz în care taxele de școlarizare se reduc la 9000 de lire /an (așa cum era înainte de Brexit) iar studentul poate obține credit pentru studii.

Aplicarea pentru pre-settlement nu e facilă și implică relocarea în Marea Britanie pentru măcar 3 luni înainte de începerea studiilor acolo, ceea ce ridică totalul cheltuielilor cu aplicarea la o universitate britanica cu peste 3000 de lire sterline. Obținerea pre-settlementului nu este însă garantată.

Costul școlarizării în Australia

În Australia, studenții internaționali plătesc taxe de școlarizare ce variază de la o universitate la alta; în general, sunt cuprinse între 20.000-40.000 AUD / anual.

Unele universități oferă burse parțiale, care pot acoperi între 10% și 30% din costurile totale. Criteriile de acordare a acestor burse sunt diferite: naționalitate, GPA, program de studiu, etc. 

Alte cheltuieli se referă la: asigurarea medicală obligatorie pe perioada studiilor ($700AUD/an), taxa de viza $650 AUD, controlul medical (aproximativ $250AUD).

CITEȘTE ȘI: Studiu Frames: Școlile private, o alternativă tot mai căutată de români

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...