Administrarea parcului de utilaje poate fi o sarcină destul de complexă, pentru care este nevoie de experiență în utilizarea echipamentelor industriale, dar și de aptitudini de comunicare, utile pentru a transmite lucrătorilor necesitatea unei exploatări raționale, economice.
Astfel, echipa înțelege în mod clar ceea ce are de făcut, precum și specificul utilajelor de exploatat. Consumul pe oră al fiecărui utilaj industrial diferă în funcție de o serie de factori ce țin atât de abilitatea utilizatorului și de dificultatea lucrării, precum și de alți factori care pot interveni.
Importanța consumului redus de carburant
În condițiile creșterii constante a prețului carburanților și a taxelor impuse din cauza poluării prin utilizarea de mașini grele, scăderea consumului de carburant necesar operării utilajelor industriale a devenit o preocupare constantă pentru producătorii de echipamente și pentru operatorii care încearcă optimizarea acestui consum.
În termeni simpli, eficiența consumului se măsoară în cantitatea de lucrări ce pot fi efectuate cu fiecare litru de combustibil. Un buldoexcavator eficient oferă două mari beneficii:
- costuri reduse – scăderea costurilor de operare fiind o preocupare constantă a oricărui agent economic, indiferent de mărimea afacerii;
- controlul emisiilor de agenți poluanți în atmosferă.
Estimarea consumului de carburant este o sarcină complexă, fiind necesar a se lua în considerare multe detalii care țin de lucrare: tipul de sol, condițiile atmosferice, producătorul și modelul utilajului, ore de funcționare, media de consum per oră.
Metode de optimizare a consumului
Unul dintre factorii care influențează substanțial consumul de carburant este setul de cauciucuri petlas. Cu cât anvelopele sunt mai uzate, cu atât aderența este mai scăzută, iar necesarul de putere pentru deplasare mai mare. Prin urmare, este esențial ca pneurile să fie într-o stare bună, pentru a favoriza un consum redus de carburant.
Efectuarea operațiunilor de service și mentenanță la intervalele recomandate de producător sunt esențiale – se asigură astfel:
- exploatarea la standarde înalte de calitate;
- menținerea utilajelor în condiții ideale;
- un consum optim de carburant.
Este obligatorie verificarea regulată a filtrelor de aer, lubrifierea componentelor în mișcare, verificarea presiunii hidraulice și a presiunii în pneuri,
Cel mai important factor care influențează decisiv consumul de carburant este operatorul. Dacă folosește utilajul în limite decente, fără bruscări inutile și fără a forța comenzile pentru o efectuare mai rapidă a sarcinii de lucru, consumul se reduce spre minimul indicat de producător, adică undeva sub 5 litri pe oră.
Operarea motorului la turații joase, evitarea pe cât posibil a timpilor morți în care motorul funcționează în gol și utilizarea unui carburant de calitate sunt factori care favorizează un consum pe oră minim.
Alte costuri de întreținere
Utilizarea și mentenanța corespunzătoare a utilajelor mari presupune o serie de activități și costuri specifice. Pe lângă cele menționate, este necesar de luat în calcul consumul de ulei – indispensabil pentru buna funcționare a unui autovehicul de orice dimensiuni.
În ceea ce privește un buldoexcavator de dimensiuni medii, de exemplu, consumul de ulei de motor este estimat în jur de 14 litri pentru fiecare 500 de ore de funcționare. În plus, este important de știut faptulcă uleiul de transmisie trebuie să fie schimbat la fiecare 1000 de ore de funcționare – aproximativ 8 litri.
Consumul de combustibil în cazul altor utilaje
Domeniul exploatărilor presupune utilizarea de echipamente grele în funcție de specificitatea lucrărilor – este deci important de cunoscut consumul în cazul altor utilaje.
De exemplu, un excavator Caterpillar 321D LCR de 22,8 t înregistrează un consum minim cuprins între 6 și 12 litri pe oră, putând ajunge la un maxim de până la 24 de litri pe oră.
În schimb, un excavator mare de 36 t – Caterpillar 330D L – consumă minim 20-26 litri pe oră și poate ajunge la un maxim de 45-49 de litri pe oră.
Pe de altă parte, un transportator Volvo A25G consumă aproximativ 19 litri pe oră, iar un excavator Volvo EC750 E de 75 t poate consuma 58 de litri pe oră.
Într-un mediu concurențial, în care bătălia pentru a oferi cel mai bun preț este acerbă, controlul costurilor de operare a utilajelor industriale reprezintă un element cheie în administrarea de succes a activităților.
Eficiența în utilizare depinde, în mod evident, de modul în care fiecare detaliu de cost este tratat și de îmbunătățirea modalității de operare.