Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a mărcii „Cașcaval de Săveni” în registrul european al indicațiilor geografice protejate.
Cașcavalul de Săveni este produs în județul Botoșani după o rețetă tradițională și are o perioadă de 60 de zile de maturare, mult mai lungă decât în cazul altor brânzeturi.
Ca rezultat al acestei durate mai lungi de maturare, dar și al calității laptelui, cașcavalul are o calitate superioară și o culoare mult mai pronunțată.
Conform Monitorul de Botoșani, procedura de obţinere a IGP-ului european a fost demarată de o asociație fondată de şase procesatori de lapte din judeţ.
Istoria „Caşcavalului de Săveni” începe în 1959, când datorită calităţii şi abundenţei laptelui din zonă s-a construit fabrica de prelucrare.
La puţin timp de la înfiinţare, produsele fabricii de caşcaval au pătruns pe piaţa externă din Grecia, Libia, Siria, Canada şi Egipt.
În Europa există 1.609 produse alimentare protejate, dintre care 64 sunt specialități tradiționale garantate.