Despre importanta cumpararii unei locuinte atat pentru prezentul cat si pentru viitorul nostru, s-a scris si se va scrie mult. Nu exista nicio indoiala ca este una dintre cele mai importante decizii din viata, deoarece determina locul exact in care vrem sa traim. Cu toate acestea, o intrebare adresata adesea de viitorii cumparatori este daca sa cumpere o casa sau un apartament. Exista mai multe avantaje si dezavantaje ale fiecareia dintre cele doua optiuni.
Achizitionarea unei locuinte nu este ceva ce ar trebui sa primeasca o atentie scazuta si nici nu se poate spune ca este un proces usor. Prin urmare, studiaza bine optiunile care ti se prezinta si ia in considerare situatia in care se afla piata. De asemenea, e bine sa te gandesti in ce tip de casa te vezi, nu doar in prezent ci si in viitor: intr-o casa spatioasa si confortabila, in afara orasului? Sau, dimpotriva, te poti vedea traind foarte bine, intr-un apartament confortabil, modern si elegant?
Alegerea propriei case are multe avantaje, dar si unele neplaceri. Marimea caselor tinde sa fie mai mare decat cea a apartamentelor, astfel incat acestea sa asigure un spatiu mai mare pentru confort si posibilitati pentru eventuale schimbari viitoare, de exemplu, marirea familiei. Insa, un numar mai mare de metri patrati implica o investitie mai mare de timp (la intretinere, curatenie) si bani (pentru a remedia eventualele defectiuni). Un beneficiu mult apreciat de cei care prefera sa cumpere o casa este ca se simt mai liberi, au mai multa intimitate, in raport cu vecinii. Din punct de vedere al amplasarii acestui tip de locuinta, in special in orase, este, de asemenea, un subiect foarte dezbatut. Acestea sunt situate in principal departe de orase si asta poate fi considerat in anumite conditii, un dezavantaj.
Pe de alta parte, una dintre cele mai evidente caracteristici ale apartamentelor este ca te obliga sa locuiesti cu mai multi vecini. Acest aspect este vazut intr-un mod pozitiv de unii, deoarece faptul ca traiesc printre mai multi oameni le ofera siguranta, in timp ce altii il vad ca pe o sursa de disconfort continuu. Spatiul este un alt factor de luat in considerare. Suprafetele sunt, in general, mai mici, ceea ce inseamna costuri de intretinere mai mici, precum si nevoia de a investi mai putin timp in intretinerea acestora. Nu in ultimul rand, nu este mai putin adevarat ca, in general, apartamentele ofera o locatie buna, deoarece sunt mult mai aproape de centrele urbane, cum ar fi, spre exemplu, un apartament de 3 camere in Bucuresti.