Care sunt pașii pentru construcția unei case

Producătorul de cărămizi porotherm Wienerberger a lansat un portal specializat (scoaladeconstructii.ro), pentru a vă ajuta să construiți casa visurilor.

Conform portalului scoaladeconstructii.ro, casa trebuie sa fie construita intr-o zona rezidentiala. In sensul ca terenul de care esti interesat trebuie sa fie in intravilanul localitatii si nu in extravilan. Atentie mare la terenurile ofertate, pentru ca pot fi incadrate in circuitul agricol, iar trecerea lor in intravilan poate fi un proces anevoios, costisitor si frustrant.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Un teren langa fabrici, platforme industriale sau puncte de productie ce polueaza si creeaza zgomot, afecteaza calitatea vietii in interiorul casei tale si nu numai. Sigur nu iti doresti ca drumul tau spre casa sa fie mereu aglomerat de camioane. Apropierea de centrul orasului are si ea costurile sale, dar vei intelege in restul cursului de ce toate detaliile sunt importante in procesul de cautare a unui teren.

Drumurile sunt printre primele aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul. O zona slab conectata iti poate afecta indirect viata sociala si intalnirile cu prietenii sau simple iesiri la cumparaturi sau la restaurant.

De aceea, este necesar sa verifici ca terenul sa aiba acces auto si pietonal pentru a fi conectat cu zonele de care esti interesat din oras, dar mai ales cu zona centrala. Multe zone rezidentiale noi nu au trotuare, iar strazile de acces sunt de multe ori intortocheate si inguste.

Trebuie sa te asiguri ca vei dispune de conectare la sistemul public de alimentare cu apa, canalizare, gaze si electricitate. Altfel, va trebui sa suporti chiar tu costurile de bransare pana la poarta noii tale case.

In functie de terenul ales, poti alege alimentarea cu apa printr-un put forat in curtea casei tale sau inlocuirea canalizarii cu o fosa septica. Sau iti poti echipa noua casa cu un sistem de panouri solare pentru incalzirea apei, pompe de caldura sau centrale cu peleti pentru incalzire. Dar si acestea presupun costuri pe care trebuie sa le iei in calcul, in functie de terenurile aflate pe lista ta finala.

E bine sa stii ca nu vei primi aprobari de constructie de la Primarie pentru terenuri cu deschidere la strada mai mici de 12 metri sau cu suprafete sub 100m2.

Pentru aceste situatii, trebuie sa consulti reglementarile din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si sa soliciti un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

O alta provocare a vecinatatii este alinierea peretilor exteriori. In situatii ideale, constructiile ar trebui sa aiba o distanta de minimum jumatate din inaltimea celei mai inalte cladiri, fie ca este cea a vecinului tau (deja construita), fie chiar cea pe care ti-o doresti tu.

Dar daca peretele orb al cladirii alaturate – cunoscut drept calcan – incepe la limita terenului pe care se afla, atunci si cladirea ta va trebui sa se alinieze peretelui. Retragerile pe care trebuie sa le respecti fata de vecinatati, le vei afla din certificatul de urbanism solicitat pentru constructia ta.In acest context, arhitectul tau te va ajuta sa alegi varianta optima si sa iti construiesti spatiul astfel incat sa ai loc suficient la interior, dar sa-ti ramana si pentru gradina sau alte planuri.

Inainte de orice achizitie de acest gen, este necesar sa verifici gradul de inundabilitate si calitatea solului. Intai de toate, terenul nu trebuie sa fie in albia unui rau sau in apropierea unei ape in care sunt deversate reziduuri.Consistenta terenului este o provocare importanta pentru viitoarea ta casa. De multe ori, un teren care nu pare sa aiba probleme la suprafata, poate aduce mari batai de cap din cauza solului.De aceea, este indicat sa apelezi la un studiu geotehnic elaborat de catre un inginer geothenician, care va preleva cateva mostre din terenul de care esti interesat pentru a determina structura terenului, adica straturile de pamant care il formeaza.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Jumătate dintre români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn

Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menționat de 52% dintre respondenții unui studiu...

Ce cheltuieli poți deduce ca PFA? Lista completă și exemple practice

În calitate de Persoană Fizică Autorizată (PFA), trebuie să înțelegi care sunt cheltuielile pe care le poți deduce pentru...