Care este diferența dintre un card de credit și unul de debit

Cele mai multe tranzacții, în diverse valute, se realizează prin cardurile de credit și cardurile de debit. Fiecare persoană deține cel puțin unul dintre ele, iar tendința de digitalizare a serviciilor bancare încurajează folosirea acestor instrumente financiare. Vă prezentăm în continuare diferențele dintre cele două tipuri de carduri și cum pot fi utilizate pentru gestionarea mai eficientă a bugetului personal.

Ce este cardul de debit

Un cardul de debit reprezintă un instrument de plată și are atașat un cont curent, în care sunt încasate venituri lunare și prin care se fac tranzacții, în limita disponibilului de cont.

Cardul de debit este alimentat de angajator (pentru salariați), de instituții ale statului (pentru elevi, studenți, pensionari) sau direct de către titularul de cont, prin depunerea de sume la ghișeu sau la ATM.

A-șadar, prin cardurile de debit vă cheltuiți banii pe care îi încasați din diferite activități sau banii pe care îi aveți din economii, depozite ș.a. Reprezintă o modalitate sigură de administrare a bugetului personal și vă scutește de grija portofelului plin cu bani lichizi, pe care-l puteți pierde sau poate fi furat.

Vizualizarea soldului de pe cardul de debit se face foarte simplu, la bancomat sau prin aplicațiile de internet banking și mobile banking ale băncii emitente. Deținătorii de conturi ce au carduri de debit atașate obțin cu ușurință credite bancare, pentru că pot face dovada rezervelor financiare și a încasărilor salariale constante.

Ce este cardul de credit

Așa cum îi spune și numele, un card de credit are atașată o linie de credit de la banca unde a fost emis cardul respectiv. Prin acest instrument de plată realizați tranzacții cu sume pe care nu le aveți disponibile în totalitate. Practic, banca vă împrumută bani, în funcție de tipul de credit pe care l-ați contractat, de veniturile lunare și de obligațiile de plată pe care le aveți.

Un card de credit foarte des utilizat este cardul de cumpărături, cu ajutorul căruia faceți shopping offline și online, rapid, în condiții sigure și avantajoase pentru bugetul vostru. Sunt carduri de cumpărături prin care achiziționați produse și servicii în rate, fără dobândă, ceea ce reprezintă un avantaj important.

Practic, accesați un credit preaprobat, care funcționează ca o plasă de siguranță în cazul cheltuielilor neprevăzute și ca un sprijin pentru cumpărarea unor articole pe care vi le doriți de multă vreme, dar n-ați avut bani suficienți.  Pot fi cadouri pentru cei dragi, obiecte pentru casă și grădină, electronice și electrocasnice, gadgeturi high-tech, excursii și vacanțe ș.a. 

Cardul de credit permite accesarea unei limite de creditare, ceea ce oferă resurse financiare suplimentare. Aveți și extra beneficii, de exemplu alimentarea cardului la ATM-urile băncii, puncte bonus primite la fiecare tranzacție, opțiune cashback, reduceri și oferte promoționale, rate în condiții mai avantajoase. Alegeți carduri de credit pe care să le folosiți atât în țară, cât și în străinătate, în condiții de siguranță, fără dobândă la rate și fără taxe suplimentare de administrare a contului asociat cardului.

Beneficiați cele mai bune variante de administrare a banilor, prin carduri de debit pentru banii pe care îi dețineți sau urmează să-i încasați și prin carduri de credit pentru sumele de care aveți nevoie în avans, cu plata lor ulterioară, în mod eșalonat.

- Publicitate -

Piața de fuziuni și achiziții din România a crescut în primele nouă luni din 2024

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat 198 de tranzacții în primele nouă luni ale anului 2024,...

Marea majoritate a românilor își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie

Un procent de 82% dintre români își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar și cu un buget limitat, în...