Carbochim, investiție de peste 5 milioane euro în relocare și retehnologizare

Fabrica a fost relocată în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, situată pe Bulevardul Muncii

Cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, Carbochim, a finalizat procesul de relocare și retehnologizare, în condițiile în care fosta platformă industrială va intra într-un proces de regenerarare urbană.

Astfel, au fost achiziționate echipamente cu un grad ridicat de eficiență care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani și s-au montat panouri fotovoltaice care pot asigura o economie de energie estimată la 18%.

Probabil suntem prima fabrică din Cluj care a instalat un sistem compus din aproximativ 920 de panouri fotovoltaice. Estimăm că producţia anuală va fi 448 MWh, contribuind şi la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse convenționale

Viorel Popoviciu, Directorul General Carbochim

Printre noile tehnologii se numără instalații de dozare automată a granulelor abrazive, presă de 300 tone pentru corpurile abrazive și etuve de policondensare complet automatizate și cu un consum redus de energie.

CITEȘTE ȘI: E.ON a finalizat proiecte de iluminat inteligent de peste 1 milion euro

Carbochim a fost înființată în 1949, la Cluj-Napoca și a funcționat până anul trecu pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și reziduale.

După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni).

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...