Când este recomandat consumul de ginkgo biloba

Ginkgo (Ginkgo biloba) este una dintre cele mai vechi specii de arbori folosite în medicina tradițională. Cele mai multe produse disponibile de ginkgo sunt realizate din extractul preparat din frunzele sale în formă de evantai.

Dintre compușii cei mai urmăriți în studiile de specialitate ai ginkgo, flavonoidele și terpenoidele sunt considerate cele mai importante. Flavonoidele sunt recunoscute ca având calități antioxidante puternice, în timp ce terpenoidele ajută la îmbunătățirea circulației prin dilatarea vaselor de sânge și prin îmbunătățirea calității trombocitelor.

Ginkgo este disponibil pentru administrare sub formă de comprimat oral (supliment alimentar), extract, capsulă sau ceai.

Atenție! Consumul de semințe crude sau prăjite de ginkgo poate fi otrăvitor.

Când se consumă ginkgo biloba?

Ginkgo biloba sub formă de capsule sau suplimente alimentare este popular în rândul persoanelor sănătoase datorită beneficiilor sale: îmbunătățește fluxul de sânge la creier și acționează ca un antioxidant. Administrarea regulată a suplimentelor cu ginkgo biloba pot stimula într-o oarecare măsură memoria și viteza cognitivă, conform studiilor de specialitate (1).

În alte situații, ginkgo biloba sub diferite forme poate ajuta în ameliorarea problemelor de memorie cauzate de demență sau boala Alzheimer. Unele studii de specialitate susțin efectele pozitive ale consumului de ginkgo biloba în prevenirea progresiei simptomelor de demență, mai ales în cazul în care demența este o consecință a bolii vasculare aterosclerotice (2).

Există dovezi puternice în privința consumului de ginkgo biloba pentru ameliorarea durerilor de picioare cauzate de arterele înfundate (3). Ar putea ajuta, de asemenea, cu unele probleme de circulație.

Cercetătorii au studiat efectele consumului de ginkgo biloba pentru mai multe condiții, inclusiv ADHD, depresie și alte afecțiuni psihologice, scleroză multiplă și tinitus de origine vasculară. Unii oameni mai folosesc suplimentele alimentare cu ginkgo biloba pentru a preveni „răul” de altitudine, deși studiile nu au stabilită încă dacă acestea sunt eficiente pentru această stare.

Mai multe utilizări ale ginkgo biloba promit efecte pozitive, dar sunt necesare cercetări aprofundate. Citește mai multe pe drmax.ro!

Cât de mult ginkgo biloba ar trebui consumat?

La momentul actual, nu există niciun dozaj standard pentru suplimentele cu ginkgo biloba.

Cu toate acestea, o doză comună la persoanele diagnosticate cu demență este 40 de miligrame de extract de ginkgo biloba, administrat de trei ori pe zi.

Pentru îmbunătățirea funcției cognitive la persoanele sănătoase, studiile au folosit între 120 de miligrame și până la 240 de miligrame de extract zilnic.

Suplimentele de ginkgo biloba și extractele din frunze pot fi administrate, în general, în condiții de siguranță. La unele persoane, acestea pot provoca dureri de cap, stări de amețeală, palpitații, greață, gaze și diaree. Alergiile la ginkgo pot declanșa erupții cutanate sau efecte mai grave.

Dacă vrei să iei ginkgo biloba pentru îmbunătățirea funcției cognitive și circulației, adresează-te medicului pentru a primi dozajul corespunzător pentru un interval de timp.

De asemenea, consultă un medic specialist în cazul în care starea pe care o tratezi cu ginkgo biloba nu se îmbunătățește, sau se agravează în timp ce utilizezi acest produs.

Surse de informare:

  1. Fundukian, L. (2009) The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, 3rd edition.
  2. National Center for Complementary and Alternative Medicine.
  3. Natural Medicines Comprehensive Database.
- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...