Călătorești în Europa? La ce trebuie să fii atent zilele acestea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis mai multe atenționări de călătorie pentru țări din cadrul Uniunii Europene, în special datorită temperaturilor foarte ridicate care au dus la emiterea unor coduri portocalii de caniculă, avertizări legate de posibilitatea producerii unor incendii de vegetație și probleme în sistemele de transport din unele state.

Caniculă în Balcani

Astfel, dacă călătorești în Bosnia şi Herţegovina, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în perioada 10-13 august 2019, a fost emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate (36-38 grade Celsius), pe aproape întreg teritoriul ţării, cu excepţia regiunilor Vișegrad şi Livno.

În Muntenegru, Institutul de Hidrometeorologie şi Seismologie a emis o avertizare de temperaturi extreme pentru perioada 10 – 14 august 2019. De asemenea, este posibil ca, pe fondul temperaturilor ridicate, să izbucnească incendii de vegetaţie şi se atrage atenţia tuturor cetăţenilor de a evita activităţile în urma cărora s-ar putea produce incendii (utilizarea grătarelor în pădure sau în apropierea vegetaţiei uscate, aruncarea ţigărilor aprinse sau a sticlelor etc.) şi de a respecta semnele de „Acces interzis” pe durata perioadei cu risc maxim de producere a incendiilor.

În Grecia, Secretariatul General de Protecţie Civilă avertizează că există un risc ridicat de incendii de vegetaţie, respectiv cod roşu, pentru data de 10 august 2019, pe fondul temperaturilor ridicate, pentru următoarele zone: Attica, Insula Evia, Grecia Centrală, estul Peloponezului, Lakonia și Insula Kythira.

În Croația, Institutul Hidro-Meteorologic local a anunțat că în perioada 9 – 11 august 2019, în majoritatea regiunilor ţării se va simţi un nou val de caniculă, cu temperaturi ce vor depăşi nivelul 3 (peste 32 grade Celsius). Autorităţile croate au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil pentru sâmbătă, 10 august 2019, în regiunile Rijeka, Split şi Dubrovnik, şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb şi Knin. Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 şi să se hidrateze corespunzător.

În Serbia, pentru perioada 9 – 13 august 2019 a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru întreg teritoriul ţării, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 şi 38 de grade Celsius.
Autorităţile sârbe avertizează cu privire la disconfortul termic, la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi la riscul apariţiei de incendii.

Probleme în sistemele de transport locale

În Grecia, ca urmare a unor defecţiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli – Insula Samothraki şi retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul pasagerilor este asigurat doar de o ambarcaţiune auxiliară. Conform informaţiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent, se caută soluţii pentru deblocarea situaţiei.

În Ungaria, sistemul pentru plata taxelor rutiere din Ungaria nu va fi disponibil începând cu data de 10 august 2019, orele 23:00 până la data de 11 august 2019, cel târziu până la ora 03:00. În această perioadă se va derula activitatea de mentenanţă periodică, care va afecta atât clienţii care utilizează E-VINIETTE sau E-TOLL, cât şi utilizatorii de track-ere GPS instalate în sistemul de bord al vehiculului. În intervalul menţionat, printre altele, nu va exista posibilitatea de a se efectua plăţi sau de a se reîncărca soldul. Declaraţiile legate de taxa de drum pentru vehiculele dotate cu track-ere GPS vor fi acceptate în cazul existenţei soldurilor necesare, după finalizarea activităţii de mentenanţă. În comunicat, se mai atrage atenţia asupra faptului că tronsoanele de drum cu taxă nu vor fi disponibile gratuit în timpul intervenţiilor de mentenanţă asupra sistemului. Se recomandă achiziţionarea dreptului de utilizare a drumului (E-VINIETTE, E-TOLL) înaintea perioadei de mentenanţă.

În Portugalia, autorităţile au decretat situaţie de alertă, începând cu data de 12 august 2019, pentru o perioadă nedeterminată, ca urmare a grevei transportatorilor de materiale periculoase (combustibili). Sunt preconizate perturbări atât ale curselor aeriene şi ale serviciilor de transport public, cât şi disfuncţionalităţi în furnizarea de carburanţi către consumatorii fizici (timpi mari de aşteptare la staţiile de alimentare).

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Ultimele

Piața investițiilor imobiliare s-a contractat cu 43%, până la un nivel de 181 milioane euro

Numărul proprietăților imobiliare tranzacționate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă...