Bulgartransgaz achiziționează 20% din capitalul social al Gastrade SA

Bulgartransgaz EAD (BTG), operatorul sistemului de transport și depozitare gaze naturale din Bulgaria, a achiziționat 20% din capitalul social al companiei grecești Gastrade SA.

Gastrade dezvoltă terminalul LNG Alexandroupolis care cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU)​​, aceasta fiind o poartă de acces către surse independente de energie pentru piețele din Europa Centrală și de Sud-Est.

Stația va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis și va avea o capacitate de stocare gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi și o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an.

Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri, prin care gazul natural lichefiat re-gazeificat va fi livrat către piețele din Grecia, Bulgaria, dar și în regiune, în țări ca România, Serbia și Macedonia de Nord sau Ungaria, Moldova și Ucraina.

Proiectul sprijină și completează dezvoltarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria (IGB), proiect în care sunt implicate companiile BEH (Bulgarian Energy Holding), proprietară Bulgartransgaz și DEPA, prin intermediul căreia gazul natural va fi direcționat de la terminalul LNG Alexandroupolis către Bulgaria, iar de aici către piețe din Europa de Sud-Est.

Participarea Bulgartransgaz, companie publică administrator și dezvoltator al rețelei și infrastructurii de gaze naturale din Bulgaria, în acest proiect face parte din strategia energetică actualizată a țării și a deciziei acesteia de a obține acces direct către terminalul LNG Alexandroupolis.

Decizia este, în același timp, o dovadă a rolului strategic al proiectului pentru Europa de Sud-Est, element cheie în penetrarea LNG în regiune, urmând a îmbunătăți fluxul energetic pe aceste piețe.

Acesta este un proiect european de interes comun prioritar pentru Uniunea Europeană, contribuind la consolidarea siguranței în aprovizionare, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, susținerea mediului competițional și sprijinirea realizării unui centru comercial de gaze în Sud-Estul Europei, cu beneficii evidente pentru consumatori.

Acordul a fost semnat pe 24 august la Atena de doamna Elmina Kopelouzou, acționar, fondator și președinte al Consiliului de Administrație Gastrade și de domnul Vladimir Malinov, CEO Bulgartransgaz, în prezența primilor-miniștri ai Greciei și Bulgariei, domnii Kyriakos Mitsotakis și Boyko Borissov.

Terminalul LNG din Alexandroupolis ar putea fi operațional în prima parte a anului 2023.

Acordul are nevoie de aprobare din partea autorităților competente.

- Publicitate -

Apple devine primul brand din lume evaluat la un trilion de dolari

Apple marchează un moment istoric, devenind primul brand din lume de un trilion de dolari, potrivit clasamentului celor mai...

Consumatorii cheltuiesc mai mult pentru servicii de streaming video

Cheltuielile medii lunare ale gospodăriilor cu platformele de streaming video la cerere au crescut cu aproape 30% față de...