În lumea construcțiilor există o multitudine de lucrări pe care este nevoie să le efectuezi și pentru fiecare dintre acestea există utilaje speciale pe care să te poți baza.
În unele cazuri, acestea pot avea caracteristici similare, așa cum este în cazul buldoexcavatoarelor și a miniexcavatoarelor. Află când le folosim pe fiecare dintre aceste și ce rol au aceste utilaje, astfel încât alegerea ta să fie una cu adevărat eficientă.
Ce este un miniexcavator?
Miniexcavatoarele sunt utilaje de mare putere, construite pe un sistem de deplasare pe bază de șenile, dotate cu cupă de excavare și braț. Ar trebui să știi că miniexcavatoarele sunt practic același lucru cu excavatoarele, doar că diferența se face la nivel de dimensiuni.
Miniexcavatoarele sunt așadar excavatoare de dimensiuni mai mici, iar dacă te întrebi de ce ar fi nevoie de utilaje de mare tonaj, în variante mai mici de dimensiune, atunci ar trebui să îți imaginezi cazul șantierelor unde spațiul de lucru este mic, nepermisiv pentru un utilaj cu capacitate mare.
Miniexcavatoarele au o bază cu cabină rotativă, care permite rotirea chiar și la 360 de grade. Acest lucru înseamnă că brațul poate lucra în orice direcție, în vreme ce baza este statică. Pentru a exemplifica mai bine, încearcă să îți închipui cazul curățării unor rigole urbane folosite pentru curgerea apei și un miniexcavator care poate sta într-un singur loc, în vreme ce brațul și cupa pot curăța albiile rigolei.
Care sunt avantajele miniexcavatoarelor?
Miniexcavatoarele aduc în discuție câteva avantaje clare, dincolo de dimensiunile cu adevărat utile ale utilajului. Astfel, delimităm următoarele caracteristici:
- Lucrări eficiente, fără a mai fi nevoie de alte utilaje
- Eficiență și fiabilitate
- Transport în șantier rapid, necesită doar o platformă
- Spațiu redus de funcționare, dar și de depozitare
- Posibilitatea de a închiria utilajul, nu neapărat de a-l achiziționa
Ce sunt buldoexcavatoarele?
Buldoexcavatoarele, pe de altă parte, oferă și ele avantaje notabile și deși fac parte, ca și miniexcavatoarele din utilajele mici, de șantier, ele nu se pot înlocui unul pe celălalt.
Buldoexcavatoarele lucrează cu sarcini mari de lucru, iar din acest motiv și dimensiunile sunt proporționale. În plus, brațul și cupa sunt mai mari, tocmai pentru a putea răspunde cerințelor din șantier.
Este interesant de menționat faptul că un buldoexcavator, deși este foarte asemănător cu un miniexcavator, are și o caracteristică aparte care îl delimitează de acesta. Buldoexcavatorul nu este util doar în cazul realizării săpăturilor, ci și în cazul încărcării frontale, tocmai datorită cupei și a brațului dimensionat diferit.
Astfel, buldoexcavatorul devine deosebit de util în cazul lucrărilor ample de șantier, acolo unde în anumite cazuri ar fi nevoie de mai multe tipuri de utilaje. Buldoexcavatorul le poate înlocui pe acestea și îți poate oferi avantajul utilizării unui singur utilaj care să îndeplinească mai multe roluri. La nevoie, brațul poate suporta și o gamă amplă de atașamente, care să te ajute astfel să execuți mai multe tipuri de lucrări de șantier.
Cât de mare este șantierul pe care efectuezi lucrările?
Practic, dacă ar fi să delimitezi cele două utilaje, acestea s-ar putea reduce la o simplă întrebare: cât de mare este șantierul pe care lucrezi? În funcție de răspuns vei ști ce anume să alegi astfel încât decizia ta să fie una potrivită.
Analizând în mod corect caracteristicile fiecărui tip de produs în parte vei vedea că vei înțelege rapid ceea ce îți este necesar pentru lucrările tale, iar în acest fel cheltuielile vor fi corect realizate, indiferent dacă decizi să cumperi sau să închiriezi un utilaj de șantier.