Bugetul României pierde 2 miliarde lei din cauza contrabandei cu tutun

România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est

Bugetul de stat al României a pierdut peste 2 miliarde lei (contravaloarea a 63 km de autostradă) în 2021, ca impact direct al contrabandei cu tutun.

Peste 2,4 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6% în ultimii 3 ani.

De la începutul anului, forțele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro.

Piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, față de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research.

Totuși, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est.

Județele sărace, în top la contrabanda cu țigări: Satu Mare, Suceava și Maramureș 

În 2021, cu peste 55 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în total în nordul țării, județele Satu Mare, Suceava și Maramures înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de țigări de contrabandă din România.

Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021, zona de nord – est a României este și cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% față de media națională.

Salariul mediu în aceste județe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media națională, conform INS – Institutului National de Statistică.  

CITEȘTE ȘI: România pierde 6,5 miliarde de euro din TVA, conform unui studiu al CE

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...