Bugetul României pentru 2022, numeroase plafonări și amânări de venituri

Vor face excepție angajații din sănătate, asistență socială și învățământ care vor avea în 2022 venituri mai mari

Duminică dimineață, Guvernul a finalizat proiectul de buget pentru anul 2022, cu numeroase venituri plafonate la nivelul anului acesta.

Astfel, toate salariile și sporurile angajaților din administrația publică centrală și locală, inclusiv demnitarii, rămân la nivelul din luna decembrie 2021.

Singura excepție de la această regulă se aplică angajaților din sănătate, asistență socială și învățământ, personalul din aceste domenii urmând a primi un salariu mai mare în 2022.

Și unele indemnizații sunt plafonate la nivelul anului 2021, respectiv indemnizația de hrană (4.160 lei/an), de merit (6.240 lei/lună), rentele viagere, indemnizațiile pentru revoluționari, persecutați politic și indemnizațiile academicienilor, urmașilor acestora.

Mai mult, nu vor fi acordate indemnizații la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă pentru anumite categorii de personal bugetar.

De asemenea, în 2022 nu vor fi acordate tichete cadou, tichete culturale, precum și premii personalului din sectorul bugetar.

Ce venituri suplimentare se amână pentru 2023?

În linie cu plafonările de venituri, a fost amânată pentru 2023 acordarea a 500 euro fiecărui copil cetățean român și a cupoanelor sociale pentru educație.

De asemenea, primarii, viceprimarii, președinții şi vicepreședinții consiliilor județene nu vor beneficia de indemnizația pentru limită de vârstă (pensie) nici în 2022.

Educația este din nou afectată de tăierile de venituri și nici în 2022 nu va beneficia de alocarea de la bugetul de stat a echivalentului a 6% din PIB.

La fel, nu se va aplica nici acordarea din fonduri publice a 1% din PIB pentru cercetare.

Se acordă tichete de vacanță pentru toți bugetarii

În anul 2022 se vor acorda vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice.

Totuși, se amână pentru anul 2023 aplicarea prevederilor referitoare la acordarea indemnizației de vacanță.

- Publicitate -

Ultimele

Modele de afaceri care pot beneficia de pe urma cutiilor de autoformare

Cutiile de autoformare sunt un tip de ambalaj ce sunt utilizate într-o arie vastă de domenii. Scopul lor este...