Bucureștiul a atras aproape 60% din cererea de spații logistice și industriale

Cererea pe piața industrială și logistică din România a ajuns la 456.000 de metri pătrați în primele nouă luni din 2017, volum apropiat cu nivelul consemnat pentru întreg anul trecut, când a cumulat 463.000 metri pătrați.

Peste 70% din suprafața tranzacționată, respectiv 330.000 metri pătrați, reprezintă cerere nouă (contracte noi, pre-închirieri). Ponderea cererii noi din total tranzactionat a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce se reflectă în ratele din ce în ce mai reduse ale gradului de neocupare. Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 126.000 metri pătrați de spații industriale și logistice.

Un procent de 56% din cererea totală a vizat Bucureștiul, în condițiile în care firmele de logistică au generat mai mult de jumătate din cerere, cu 250.000 de metri pătrați de spații preluate în întreaga țară. De remarcat pentru acest an faptul că aproape un sfert din suprafață închiriată a fost contractată de firme de producție.

Pitești (50.000 mp), Timișoara (45.000 mp), Roman (31.000 mp) și Cluj (25.250 mp) sunt alte orașe în care au fost încheiate tranzacții semnificative pe segmentul industrial și logistic în perioada analizată.

„Cererea de spații industriale se menține la un nivel ridicat și confirmă apetitul clienților pentru expansiune, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul total reprezintă 98% din cel înregistrat în tot anul 2016”, a declarat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

În ceea ce privește oferta, în primele nouă luni au fost livrate în toată țara proiecte totalizând mai mult de 210.000 metri pătrați, astfel că stocul la finele lunii septembrie era de aproape 3 milioane de metri pătrați, din care 1,5 milioane de metri pătrați în București.

Alți 140.000 metri pătrați de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente, ducând nivelul total al livrărilor de spații industriale peste cel înregistrat în întreg anul 2016 și confirmând apetitul clienților și al dezvoltatorilor pentru expansiune. Rata de neocupare este de sub 5% în București și de 7-10% în afara Capitalei.

„Oferta de spatii industriale a tinut pasul cu cererea crescută. Investitorii au gustat pe parcursul acestui an din succesul dezvoltărilor speculative și s-au bucurat de cerere ridicată si pentru acest gen de spații. Chiriasii si-au păstrat preferința pentru spații aflate în fază de construcție și s-au îndreptat preponderent spre proiecte în dezvoltare, în defavoarea celor aflate încă în stadiu de proiect”, a comentat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Chiriile se mențin constante, nivelul lor fiind influențat, doar punctual, de gradul de neocupare a fiecărui proiect în parte.

„Costul de ocupare în București este puternic influențat de disponibilitatea redusă a spațiilor. Odată cu recent anuntata intrare a unui nou dezvoltator pe piață, ne așteptăm la intensificarea competiției pe segmentul industrial din București”, a menționat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

- Publicitate -

Trăiește în confort și eleganță aproape de munte. Descoperă apartamente exclusiviste și casele de lux integrate în peisajul montan

Cum te-ai simți dacă ai începe fiecare zi respirând aerul curat de munte de pe terasa locuinței tale? Acest...

Cum funcționează PENNY Iuliu Maniu, primul magazin autonom al rețelei

PENNY deschide în 29 mai, la București, primul magazin autonom, în care articolele sunt scanate automat, prin intermediul unui...