București, în topul orașelor cu cei mai mulți angajați în IT

CBRE a realizat o cercetare aprofundată în regiunea Europei, Orientului Mijlociu și Africii pentru a determina care sunt orașele cu cel mai mare număr de angajați în industria de înaltă tehnologie (high-tech).

Bucureștiul s-a clasat în categoria orașelor cu cei mai mulți profesioniști care lucrează în industria de înaltă tehnologie, care numără în prezent peste 70.000 de angajați.

Capitala se plasează în categoria centrelor cele mai active din acest punct de vedere, alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta.

De asemenea, din 2008 și până în prezent, capitala României a înregistrat una dintre cele mai importante creșteri din Europa a numărului de angajați din acest sector: 66%.

Bucureștiul are în prezent un coeficient al numărului de profesioniști în domenii de înaltă tehnologie per oraș care se situează peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

În ce a constat studiul

Studiul a inclus peste 250 de orașe, dintre care au fost evidențiate 40 de centre importante în ceea ce privește forța de muncă din înalta tehnologie. Acestea au fost cuprinse în patru categorii bazate pe numărul angajaților, sub-categoriile industriei și ritmul de creștere.

Industria de înaltă tehnologie a fost divizată în zece sub-categorii: sectorul software, sectorul serviciilor IT, telecom, hardware, companii care oferă servicii online (web), comerțul electronic, servicii digitale (marketing și advertising digital, precum și media care se concentrează pe elementul digital), producția de jocuri și aplicații pentru calculator (gaming), servicii fintech și servicii de securitate cibernetică.

În ce sectoare din IT sunt cei mai mulți angajați în București

Cei mai mulți angajați din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) și securitate cibernetică (8%).

Printre cei mai importanți angajatori din capitală sunt marile companii de software, telecomunicații și servicii IT, cu jucători majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Bucureștiul are cei mai tineri angajați în IT

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureșteană este dominată de generația milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte orașe care fac parte din categoria celor mai importante orașe în ce privește forța de muncă din acest sector și unde balanța se înclină către profesioniștii cu o experiență mai mare. Acest decalaj este cauzat de creșterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă.

Orașe poluri IT

Cele mai active poluri ale industriei IT sunt constituite de orașele – capitale sau centre de afaceri – unde lucrează peste 70.000 de profesioniști și printre care se regăsesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta și București.

A doua categorie cuprinde polurile importante, adică orașe care au între 50.000 și 70.000 de angajați, cum sunt Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena.

Cel de-al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au între 20.000 și 50.000 de angajați, printre care se află Oslo, Hamburg, Geneva și Bruxelles.

Orașele care au manifestat o creștere a numărului de angajați din sectorul înaltei tehnologii de peste 10% începând din 2010 și pentru care este prognozată continuarea creșterii și în următorii cinci ani, intră în cea de-a patra categorie, care include nume ca: Florența, Cracovia, Leeds sau Porto.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...