Broker Credite: Intrarea în domeniul profitabil al brokerajului bancar este articolul prin intermediul căruia răspundem celor mai importante întrebări ale momentului:
- Cum poți deveni broker de credite;
- Care sunt demersurile legale pentru a deveni broker de credite autorizat;
- Ce criterii trebuie să îndeplinească brokerul de credite pentru a avea o activitate profitabilă;
- Cât câștigă un broker de credite lunar.
Brokerajul de credite a intrat pe piața din România de mai bine de 15 ani, iar în ultimii ani acest domeniu de activitate a câștigat din ce în ce mai mult teren, atât în rândul oamenilor care doresc să obțină un credit potrivit lor, dar și în rândul instituțiilor financiar-bancare care doresc să crediteze români prin intermediul brokerilor de credite.
Odată cu OUG 52 / 2016, brokerajul de credite a devenit un domeniu de activitate reglementat de lege riguros. Astfel, oamenii pot deveni brokeri de credite doar dacă îndeplinesc anumite condiții.
Cum poți deveni broker credite?
Conform OUG 52 / 2016, broker credite poate deveni doar acea persoană care are experiență în domeniul financiar-bancar și/sau studii în domeniul bancar. Așadar, brokerajul de credite se adresează cu precădere specialiștilor din banking care doresc să facă pasul cel mare în carieră, trecând de la statutul de angajat în bancă la cel de broker de credite.
Fără experiență și/sau studii în domeniul bancar, persoana în cauză NU va putea fi înregistrată la A.N.P.C. și, prin urmare, nu va putea intermedia cele mai accesate tipuri de credite ale momentului și anume: creditele ipotecare.
Care sunt demersurile legale pentru a deveni broker credite autorizat?
Pentru a deveni broker credite, persoana în cauză trebuie să realizeze următoarele demersuri pe care legea le impune pentru desfășurarea acestei activități:
- Înființarea unui SRL sau a unui PFA cu codul CAEN principal sau secundar 6619 (Activități auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii). Demn de menționat este faptul că pentru activitatea de brokeraj bancar NU sunt acceptate alte entități juridice, ci doar SRL și PFA.
- Înființarea unui spațiu de lucru special amenajat pentru activitatea de brokeraj de credite, iar acesta nu poate fi la domiciliu personal, ci într-un birou organizat corespunzător pentru această profesie.
Odată îndeplinite aceste două demersuri esențiale, viitorul broker de credite are 2 opțiuni:
- Să se dezvolte pe cont propriu într-un timp îndelungat.
Iar acest lucru presupune să intre în parteneriat cu cât mai multe instituții financiar-bancare din România și să obțină variante de comisionare avantajoase în funcție de propriul volum de vânzări, să își achiziționeze Asigurarea de Răspundere Civilă Pentru Erori și Omisiuni Decurgând din Activitatea De Intermediere Credite, să își conformeze activitatea cu GDPR-ul și să se înregistreze la A.N.P.C..
Aceasta este varianta care presupune:
- cunoașterea în detaliu a cadrului legal în privința acestei activități deoarece orice omisiune sau eroare poate să conducă la amenzi foarte mari din partea autorităților și/sau la rezilierea contractelor cu băncile și IFN-urile partenere;
- dobândirea unei bune reputații pentru stabilirea unor parteneriate avantajoase cu instituțiile financiar bancare.
SAU
- Să se dezvolte în sistem de franciză într-un timp scurt, beneficiind de o rată de succes de peste 95%.
Prin semnarea unui contract de franciză cu o companie de brokeraj bancar deja consacrată, francizorul îi asigură francizatului următoarele:
- Un număr mare de parteneriate bancare și non-bancare;
- Un număr mare de oferte de creditare;
- Asigurarea de Răspundere Civilă Pentru Erori și Omisiuni Decurgând din Activitatea De Intermediere Credite;
- Conformarea cu GDPR-ul;
- Înregistrarea la A.N.P.C.;
- Grile de comisioane foarte atractive, dobândite de francizor pentru întreaga rețea de brokeri de credite;
- Suport tehnic și asistență permanentă în privința acestei activități;
- Întregul know-how în privința acestui domeniu;
- Flux de lucru deja pus la punct, atât cu clienții, cât și cu partenerii financiari-bancari;
- Promovare și posibilitatea de a obține clienți direct de la francizor;
- Siguranță din punct de vedere al normelor și politicilor bancare, dar și în privința schimbărilor legislative.
Aceasta este varianta prin care brokerul de credite își poate începe imediat activitatea de intermediere credite pentru clienți. O franciză în brokerajul de credite poate deveni productivă financiar încă din a doua lună de activitate.
3 criterii primordiale pentru a avea o activitate de intermediere credite profitabilă!
Primul criteriu și, probabil cel mai important, este acela de a beneficia de un portofoliu cât mai mare de oferte de creditare de la instituțiile financiar-bancare partenere. Cu cât este mai variată gama de oferte de finanțare din portofoliu, cu atât brokerul de credite poate servisa o paletă mai vastă de clienți.
În acest moment instituțiile bancare și non-bancare din România dețin produse de creditare prin intermediul cărora pot credita aproape orice categorie de clienți. Așadar, pentru ca brokerul de credite să crediteze cât mai mulți oameni, un al doilea criteriu însemnat este acela de a cunoaște foarte bine specificațiile creditelor din portofoliu, condițiile de eligibilitate ale clienților, precum și fluxul de lucru agreat cu fiecare bancă în parte. Astfel, brokerul de credite are posibilitatea de a credita aproape orice client care îi pășește pragul biroului.
Al treilea criteriu marcant este acela de a stabili relații strategice cu specialiști din domenii adiacente brokerajului de credite astfel încât, prin colaborarea cu aceștia pe mai multe direcții, să poată fi creditat un număr cât mai mare de clienți. Brokerul de credite își poate extinde rețeaua de networking în rândul notarilor, avocaților, cadastriștilor, agenților imobiliari, dezvoltatorilor imobiliari și chiar în rândul altor antreprenori sau a angajaților acestora. Astfel, brokerul de credite își creează o reputație solidă care va conduce la un număr mare de recomandări în rândul potențialilor clienți.
Cât câștigă lunar un broker de credite?
„Un broker de credite poate câștiga lunar oricât își dorește. Nu există o limită maximă a încasărilor peste care brokerul să nu poată trece, dacă are rezultate. Top performerii AVBS Credit au încasări lunare și de 20.000 euro. Totul depinde de gradul de implicare al brokerului de credite în această activitate. Dacă te dedici 100% și înveți foarte bine produsele de creditare, rezultatele nu vor întârzia să apară” declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
AVBS Credit este o companie de brokeraj de credite înființată în anul 2007, care intermediază toate tipurile de credite, pentru clienții persoane fizice și juridice, de la peste 35 de bănci și IFN-uri din România. Serviciul de intermediere credite este 100% gratuit pentru clienți, brokerii de credite fiind remunerați de instituțiile financiar-bancare partenere pentru fiecare credit concretizat cu succes.
Brokeri de credite francizați de la AVBS se află în peste 20 de orașe din țara noastră. Rețeaua de francize AVBS este în plină expansiune, fiind accesată de un număr din ce în ce mai mare de specialiști din domeniul financiar-bancar.
Media câștigului lunar este de aproximativ 6.000 EURO, însă brokerii de credite dedicați pot câștiga lunar oricât își propun.
Mai multe detalii despre franciza AVBS Credit poți afla accesând site-ul avbs.ro sau sunând la numărul de telefon 021 230 43 43.