Bosch îşi mărește investiția în startup-uri

Investițiile în startup-uri sunt în creștere. În 2017, investitori instituționali și companii au investit 147 de miliarde de euro în aceste întreprinderi – de aproape trei ori mai mult față de 2012.

Și Bosch îşi creşte investiţia în startup-uri externe, furnizând Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) 200 de milioane de euro pentru constituirea unui al patrulea fond.

Inovație deschisă: exploatarea din timp a tendințelor tehnologice

În fiecare an, experții RBVC examinează peste 2.000 de startup-uri, însă doar aproximativ o sută dintre acestea ajung pe lista scurtă.

De aceste parteneriate profită atât tinerele companii, cât și Bosch. Startup-urile au posibilitatea de a deveni furnizor, partener tehnologic sau chiar client Bosch. La rândul său, Bosch primește din timp acces la cele mai noi tehnologii, pe care le poate încorpora în propriile inovații. „Inovația deschisă este avantajoasă atât pentru startup-uri, cât și pentru Bosch”, a spus Rose. „Ne permite, de asemenea, să ne asigurăm că expertiza startup-urilor rămâne în interiorul acestora”. În prezent, Bosch colaborează cu peste o sută de companii în cadrul unor proiecte de inovație deschisă.

Portofoliu: unicorni și retrageri reușite

Sunnyvale (S.U.A.), Frankfurt și Stuttgart (Germania), Tel Aviv (Israel) și Shanghai (China): RBVC își menține prezența în cele mai dezvoltate centre din lume din punct de vedere tehnologic prin locațiile și persoanele sale de contact. „Suntem un investitor global, activ la nivel local”, declară Dr. Ingo Ramesohl, director general și vicepreședintele executiv al diviziei de tehnologie din cadrul RBVC. „Suntem implicați în mod direct, la fața locului și cunoaștem bine piețele. În același timp, oferim startup-urilor o rețea globală, din moment ce investim doar în companiile care prezintă interes din punct de vedere al afacerilor derulate de Bosch”.

Portofoliul RBVC include companii prospere care activează în domenii precum învățarea automatizată, dezvoltarea de semiconductoare și IoT. Un exemplu este compania dezvoltatoare de procesoare Graphcore din Marea Britanie, care produce componente IA, concepute pentru a accelera învățarea automatizată. În 2018, compania a încheiat cea mai mare rundă de finanțare cu capital de risc din Europa, fiind cotată, în prezent, la 1,7 miliarde de dolari.

O altă companie care a beneficiat de investiții din partea RBVC a fost Sensoro, în prezent cel mai mare furnizor de soluții IoT la nivel urban din China. Un al treilea exemplu este compania americană DeepMap, care produce hărți cu un nivel înalt de precizie pentru autovehiculele autonome.

La fel ca orice alt investitor instituțional capitalist, RBVC urmărește, în cele din urmă să obțină profit din vânzarea participației pe care o deține într-un startup. De exemplu, Intel a achiziționat Movidius, un producător de cipuri pentru viziune artificială, iar specialistul în securitate cibernetică SecurityMatters face acum parte din ForeScout Technologies, un furnizor de servicii de securitate a rețelelor.

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...