Birourile în 2020, cel mai mare volum de investiții înregistrat vreodată în România

Piața de investiții imobiliare din România este estimată la 900 milioane euro anul trecut, în creștere cu 30% față de nivelul înregistrat în 2019 (694 milioane euro), fiind singura țară din regiune care a înregistrat un trend ascendent.

Totodată, numărul tranzacțiilor a scăzut, prin urmare valoarea medie a tranzacției a crescut cu aproape 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane euro în 2019, potrivit unei analize JLL.

Segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investiții înregistrat vreodată în România, cu tranzacții cumulând aproximativ 770 milioane euro.

Majoritatea tranzacțiilor finalizate în 2020 în România au fost inițiate înainte de luna martie, care a marcat începutul pandemiei la nivel local, în restul anului numărul de proiecte scoase la vânzare fiind mai redus.

85% din tranzacții, în București

București și-a consolidat poziția de destinație preferată pentru investiții în România și a reprezentat aproximativ 85% din volumul total al tranzacțiilor în 2020, urmat de Timișoara, Cluj-Napoca și Pitești.

Piața de birouri a fost cea mai lichidă clasă de active în 2020, reprezentând 85% din volumul total al pieței, în timp ce sectorul industrial a reprezentat peste 8% din piață, iar retailul doar 4%.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în 2020 a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, cuprinzând trei proprietăți în București – Aviatorilor 8, The Lakeview și Floreasca 169 și una în Timișoara – City Business Center, cu un total de aproximativ 120.000 mp închiriabili.

Cumpărătorul a fost AFI Europe, unul dintre principalii dezvoltatori de pe piața românească, care a realizat astfel prima achiziție a unui produs care generează venituri.

Alte tranzacții de birouri notabile în România în 2020 au fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC către Optima, vânzarea Floreasca Park de 37.500 mp din București către Resolution Property Investment Management și Zeus Capital și achiziția de către grupul local Dedeman celei de-a treia faze a proiectului The Bridge – o clădire de 21.100 mp, parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din zona de centru-vest a Bucureștiului.

Tranzacții majore și în piața industrială

Pe piața industrială, cele mai mari tranzacții din 2020 au fost două achiziții realizate de CTP – Equest Logistic Park și A1 Business Park – ambele situate pe autostrada A1, la Km. 13.

CTP a cumpărat și depozitul Mobexpert de pe autostrada A1 într-o tranzacție de tip sale and lease back, consolidându-și poziția de cel mai mare proprietar de spațiu industrial / logistic din România și unul dintre cei doi jucători dominanți din vestul Bucureștiului.

Activitatea investițională limitată din acest segment se datorează lipsei de produs, piața fiind dominată de jucători strategici care foarte rar vând.

Pe piața de retail, singura tranzacție semnificativă încheiată în 2020 a fost vânzarea centrului comercial Jupiter City, de 41.500 mp din Pitești, către austriecii de la Supernova.

Capitalul românesc, rol secundar în investițiile imobiliare

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacțiilor în 2019 și peste 15% în 2020, de la niveluri apropiate de 5% până în 2017.

Cei mai activi jucători locali au fost Dedeman, One United, Lotus Center și Element Industrial.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...