Biroul de Credit și Procedura de Ștergere a Datelor

Biroul de Credit și Procedura de Ștergere a Datelor

Biroul de Credit este o instituție privată ce gestionează o bază de date cu informații despre activitatea de creditare a persoanelor fizice, colectând date de la instituțiile financiar-bancare. Această bază de date este utilizată pentru a evalua riscul de credit, a diminua riscul de fraudă și a proteja interesele creditorilor prin furnizarea de informații despre istoricul de credit al clienților.

Interogarea Biroului de Credit

Instituțiile financiare și bancare, precum și societățile de asigurări și de recuperare creanțe, au posibilitatea de a accesa baza de date a Biroului de Credit pentru a evalua solicitările de credit sau pentru a monitoriza comportamentul debitorilor. Persoanele fizice au, de asemenea, dreptul de a verifica propriile informații înregistrate la Biroul de Credit, printr-o cerere scrisă, conform Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

Pentru un antreprenor, un istoric pozitiv înregistrat la Biroul de Credit poate facilita accesul la finanțare, în timp ce un istoric negativ poate complica semnificativ obținerea de noi credite. Istoricul negativ include întârzieri la plata ratelor sau infracțiuni săvârșite față de instituții financiare, care sunt raportate după depășirea unei întârzieri de 30 de zile și dacă suma restantă depășește 10 lei.

Durata de Stocare a Datelor

Informațiile despre debitori sunt păstrate în baza de date a Biroului de Credit pentru o perioadă de patru ani de la finalizarea contractului de credit. După această perioadă, datele sunt automat șterse, conform reglementărilor în vigoare.

Procesul de Ștergere Biroul de Credit

Persoanele care doresc să aibă datele șterse înainte de termenul standard pot face o cerere bazată pe articolul 17 din GDPR. Aceasta permite ștergerea datelor dacă nu mai sunt necesare scopurilor pentru care au fost colectate, dacă persoana își retrage consimțământul, dacă se opune prelucrării datelor, dacă datele au fost prelucrate ilegal, sau pentru a respecta o obligație legală.

Biroul de Credit joacă un rol esențial în sistemul financiar, oferind o imagine de ansamblu asupra comportamentului de creditare al persoanelor fizice. Înțelegerea modului în care funcționează acest sistem și cunoașterea drepturilor privind accesul și ștergerea datelor personale sunt esențiale pentru gestionarea sănătoasă a finanțelor personale și pentru planificarea activităților de business. Antreprenorii, în special, trebuie să fie conștienți de impactul pe care istoricul de credit îl are asupra accesului la resurse financiare și să utilizeze în mod strategic informațiile disponibile pentru a-și optimiza oportunitățile de afaceri.

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...