Birou eco friendly: 5 sfaturi simplu de pus în aplicare

Gândirea ecologică s-a strecurat treptat în locuințele noastre. Reciclăm, nu creăm deșeuri, reducem consumul de energie și luăm în calcul atât mediul înconjurător, cât și economisirea costurilor. Ideea de a avea un birou eco friendly, dincolo de a fi una la modă, are la bază principiile unei bune prietenii cu mediul, o mai bună organizare și un decor care să transforme spațiul de lucru într-unul primitor. 

Din fericire, există numeroase soluții pentru amenajarea biroului, în așa fel încât să afectăm cât mai puțin natura cu activitățile noastre de la birou, cu alte cuvinte, de a avea o mai mare sustenabilitate și de a fi mai „verde”. Și pentru că ne dorim să venim în ajutorul tău pentru crearea unui birou eco friendly, am adunat în rândurile de mai jos câteva sfaturi ușor de pus în practică. 

  1. Profită la maximum de lumina naturală 

Dacă ai ocazia să alegi încăperea în care îți vei amenaja biroul, optează pentru un spațiu cu cât mai multă lumină naturală. Acest lucru îți va permite să reduci consumul de energie. În cazul în care locuința ta nu beneficiază de multe spații iluminate natural, folosește o paletă cromatică deschisă în amenajarea biroului și plasează strategic oglinzi, pentru a spori lumina pe care biroul reușește să o obțină. 

  1. Optează pentru materiale sustenabile 

Renovezi complet o încăpere din locuință și dorești să o transformi în biroul de acasă? În acest caz, pentru obținerea unui birou eco friendly e nevoie să acorzi o atenție deosebită materialelor pe care le utilizezi. Și vestea bună este că, în prezent, există numeroase opțiuni eco friendly disponibile, din materiale precum plută, bambus sau lemn reutilizat. 

Mai mult decât atât, atunci când ești în căutarea unor piese de mobilier și obiecte de depozitare, poți găsi o mulțime de piese senzaționale, deținute anterior. Sigur, vei dori un scaun ergonomic de birou nou-nouț pe care să te așezi, însă biroul și corpurile de depozitare pot fi și second hand! 

  1. Transformă biroul într-un spațiu verde 

Plantele sunt recunoscute pentru absorbirea poluanților atmosferici și emiterea ionilor negativi sănătoși și a oxigenului în aer. Prin urmare, dacă îți dorești un birou eco friendly, un sfat important este acela de a-ți transforma spațiul biroului într-unul literalmente verde. Cum poți face acest lucru? Integrează în amenajarea biroului cât mai multe plante verzi! Acestea nu numai că vor reuși să împrospăteze aerul din birou, ci vor reuși să reducă și acel aspect de spațiu „steril”, făcându-l mult mai confortabil și primitor. 

Și dacă tot am menționat spațiul verde, un birou eco friendly poate fi amplasat chiar și în grădină sau pe terasă. Ce poate fi mai plăcut decât să lucrezi într-un mediu natural, înconjurat de plantele preferate? Această idee garantează eficiența energetică, având în vedere că vei putea profita din plin de lumina naturală. Dacă preferi să lucrezi noaptea în aer liber, câteva lămpi solare de exterior îți pot garanta cu succes un mediu propice pentru lucru. 

  1. Alege vopsele Low VOC 

Atunci când amenajezi biroul, mai mult ca sigur vei dori să vopsești și pereții, pentru a se potrivi astfel cu stilul de design interior al locuinței și cu viziunea ta pentru spațiul de birou de acasă. Indiferent dacă mergi pe principiile psihologiei culorilor sau pur și simplu știi ce funcționează pentru tine, ar trebui să mizezi pe vopsele Low VOC, adică vopsele cu conținut redus de compuși organici volatili. 

Motivul? Acești compuși pot conduce la poluarea aerului și la crearea efectului de seră în interiorul locuinței. Mai mult decât atât, vopselele cu COV eliberează numeroși compuși volatili dăunători nu numai mediului, ci și sănătății noastre. 

  1. Fii eficient din punct de vedere energetic 

În ceea ce privește echiparea biroului, este important să alegi dispozitive care să nu consume multă energie. În funcție de ceea ce lucrezi și de articolele de care ai nevoie, caută dispozitivele cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De pildă, un laptop este mai practic și mai eficient decât un computer desktop. 

Cu toate acestea, modul în care utilizezi dispozitivele este, de asemenea, important. Oprește toate echipamentele pe care nu le utilizezi, de la computer la imprimantă. Poți deconecta dispozitivele pe care nu le folosești atât de des, deoarece acestea pot consuma energie chiar și atunci când sunt oprite. 

Așa-i că este simplu să pui în aplicare toate aceste sfaturi în amenajarea biroului tău? Ține cont de sugestiile noastre și îți promitem că biroul tău de acasă va fi un motiv pentru care natura îți va spune „Mulțumesc!”. 

- publicitate -