De cele mai multe ori la finalul unei mese ȋn oraș ai nevoie să arunci ȋntr-un mod corect toate recipientele pe care le-ai cumpărat. Aici apare confuzia termenilor și indicațiilor de pe spatele lor. De exemplu, pe o cutie poate să apară un semn de „reciclare”, pe furculiță poate să scrie „compostabil”, iar pe pahar poate să fie un semn ce indică „biodegradabil”. Astfel, apar multe dileme, iar tu nu mai știi cum anume să le sortezi.
Ce ȋnseamnӑ pȃnӑ la urmӑ reciclabil, compostabil sau biodegradabil? Care sunt cele mai potrivite pentru tine? Dacӑ le-ai cumpӑrat ce anume poți sӑ faci pentru a reduce impactul negativ asupra mediului ȋnconjurӑtor? Iatӑ anumite informații importante, transmise de Neopack, care te pot ajuta sӑ decizi cum anume sӑ reacționezi și care sunt pașii pe care ȋi poți face pentru protejarea mediului:
Ce ȋnseamnă biodegradabil?
De cele mai multe ori termenii de tipul „biodegradabil” și „compostabil” sunt confundați. Ei pot ȋnsemna cele mai multe persoane același lucru, ȋnsӑ nu sunt deloc egali. „Biodegradabil” este un termen care presupune cӑ un produs se poate descompune fӑrӑ oxigen ȋntr-o anumitӑ perioadӑ de timp. El se va transforma ȋn dioxid de carbon, biomasӑ și apӑ. Problema care apare aici este faptul cӑ timpul nu este precizat. Pȃnӑ la urmӑ orice material se va descompune la un moment dat.
Desigur cӑ produsele care au acest marcaj, se descompun ȋntr-un timp mult mai scurt decȃt cel pentru un plastic, de exemplu. Plasticul are un timp de degradare foarte mare, de pȃnӑ la 1000 de ani, dacӑ nu este ajutat. Atunci cȃnd ajunge ȋn zona de deșeuri, orice obiect de plastic pe care existӑ termenul de „biodegradabil”, se descompune ȋn pӑrticele mici. El are acest avantaj datoritӑ anumitor microorganisme introduse din procesul de fabricație, special pentru a obține acest efect. Un plastic din zona de gunoi a orașului nu reușește insӑ sӑ se descompunӑ complet din cauza lipsei oxigenului și altor condiții necesare. Existӑ zone special construite pentru asemenea procese de descompunere, care reușesc sӑ obținӑ un rezultat optim.
Ce ȋnseamnă compostabil?
Acest termen, „compostabil”, presupune o degradare ȋn decurs de aproximativ 90 de zile. Este un beneficiu major adus planetei și este un proces foarte apreciat pentru toate aspectele sale. Practic, se pot obține rezultate ca ȋn cazul hȃrtiei sau frunzelor. Descompunerea se realizeazӑ conform separӑrii ȋn dioxid de carbon, apӑ, componente inorganice și biomasӑ. Pentru cӑ este vorba despre un produs care este deja organic, nu se poate pune problema contaminӑrii. Poluarea are o ratӑ extrem de redusӑ atunci cȃnd se utilizeazӑ astfel de produse. Este bine sӑ fie explicate ȋn detaliu diferențele dintre diversele tipuri de produse pentru a putea fi ȋnțelese metodele de protejare pentru mediul ȋnconjurӑtor. Natura este cea care ne dӑruiește un spațiu pentru locuit și hranӑ. Astfel ȋncȃt, condițiile de mediu țin de folosirea acțiunilor corespunzӑtoare pentru oameni și animale.
Ce ȋnseamnă reciclabil?
Dacӑ vorbim despre termenul „reciclabil”, ne referim la o serie de acțiuni menite sӑ reducӑ obiectele care sunt deja ȋn uz. Ele pot sӑ fie transformate astfel ȋncȃt sӑ fie refolosite. Materialele care pot sӑ fie reciclate sunt: hȃrtia, sticla, plasticul, textilele, electronicele, etc. Ideea de a reduce, de a reutiliza și de a recicla este una care poate ajuta ȋntreaga societate sӑ aibӑ un spațiu mai curat și mai bun pentru generațiile actuale și viitoare. Pentru a ȋmbunӑtӑți calitatea vieții, este nevoie de o educație specialӑ pentru utilizarea obiectelor ȋn general. Folosirea abuzivӑ și excesivӑ a anumitor obiecte din materiale necompostabile, a condus la o aglomerare a naturii cu acestea. Astfel, animalele, plantele oceanele și mӑrile, au avut de suferit. Desigur cӑ existӑ un impact major asupra oamenilor și aerului sau solului. Trebuie sӑ alegem sӑ avem grijӑ de orice aspect al sӑnӑtӑții vieții prin a reutiliza obiectele deja existente, prin a reduce consumul excesiv și prin reciclare. Reciclarea este un proces care implicӑ și un anumit grad de poluare asociat, ȋnsӑ ȋn perspectivӑ beneficiile sale sunt importante.
Educația ȋn zona utilizӑrii obiectelor din diverse materiale poate schimba aspectul naturii și poate determina modificӑri pozitive pentru tot mediul. Așadar, dacӑ fiecare persoanӑ ȋnvațӑ ce ȋnseamnӑ diferența dintre compostabil, reciclabil și biodegradabil, poate lua decizii corecte, informate. Existӑ momente ȋn care oricine poate decide anumite aspecte ce țin de protecția mediului. Un exemplu ȋn acest sens poate sӑ fie alegerea utilizӑrii unei pungi pentru cumpӑrӑturi din material compostabil. O alta decizie ȋn acest sens poate sӑ fie reutilizarea unor pungi deja existente. Materialele pe care le poartӑ cineva pot sӑ fie realizate ecologic sau pot sӑ fie din surse reciclate. Astfel de mici schimbӑri fӑcute ȋn familie, determinӑ altele majore. Așadar, conteazӑ orice pas realizat ȋn direcția bunӑ. Putem avea grijӑ de oameni și de naturӑ prin intermediul micilor pași fӑcuți ȋn direcția corectӑ.