BERD va finanța modernizarea serviciilor de apă și apă uzată în 5 județe

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare acordă un împrumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei și apei uzate din România, S.C. RAJA S.A., care va fi susținut de fonduri UE.

RAJA este cea mai mare companie de utilități publice de apă și apă uzată din România și deservește peste 3 milioane de persoane din opt județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov, Prahova și Bacău.

Împrumutul va fi folosit pentru a co-finanța cu fonduri de coeziune UE extinderea și reabilitarea serviciilor de apă și apă uzată ale companiei, pentru a va veni în beneficiul a 400.000 de gospodării. Finanțarea va susține, de asemenea, un program de eficiență a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apă cu peste 300.000 m3 pe an și eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent până în 2025.

RAJA este primul operator regional de apă din România ce primește finanțare în cadrul Facilității BERD pentru Infrastructură Durabilă a Apei (SWIFT). Acest fapt are la bază colaborarea pe termen lung a Băncii cu companiile de apă din România, avand ca scop alinierea sectorului la politicile și practicile UE.

Până în prezent, BERD a finanțat 24 de operatori de apă din România, oferind împrumuturi ce totalizează 330 milioane de euro și mobilizând peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitățile de apă și apă uzată ale țării.

În România, BERD se numără printre investitorii instituționali de top. Până în prezent, Banca a investit aproape 8 miliarde de euro în țară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România.

Din această finanțare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani.

- Publicitate -

Veniturile din mineritul Bitcoin, vârf de 107 milioane de dolari într-o zi

Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor,...

Principalii dezvoltatori imobiliari au început să-și consolideze portofoliile de terenuri

Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri, iar 2024 se anunță un an foarte...