Hranirea este o perioada foarte interesanta si distractiva, in special pentru copiii cu pofta de mancare si pentru parintii lor. Dar pentru altii, fiecare masa se transforma intr-un adevarat cosmar.
Se intampla adesea ca micutul sa refuze sa manance alimente solide. In primul an, alimentele solide si alaptarea sau formula de lapte praf merg mana in mana. Dupa aceea, se asteapta ca dieta de tranzitie sa ramana predominanta, cu o masa de lapte pe zi permisa.
Refuzul alimentelor poate fi observat in orice etapa, iar motivele pot fi variate
- Uneori, copiii pur si simplu nu au apetit sau se simt rau. Cand copiii sunt bolnavi – cu nas infundat, febra etc., indiferent de varsta, pofta de mancare dispare, iar parintii trebuie sa fie deosebit de rabdatori si sa le asigure aportul adecvat de lichide.
- Un alt motiv obisnuit pentru refuzul alimentelor este aparitia dintilor. Gingiile devin deosebit de sensibile, unii copii sunt nelinistiti, isi pun adesea obiecte in gura, exista salivatie abundenta si in acelasi timp devin capriciosi in ceea ce priveste mancarea.
- Daca bebelusul mai este alaptat sau bea formula, poate fi doar o problema de moment, deoarece s-a hranit recent.
- Daca refuza anumite alimente, probabil ca prefera anumite gusturi si texturi si nu-i plac altele. Copiii ar refuza cu siguranta mancarea prea fierbinte sau prea rece!
- Apetitul celor mai mici variaza de la o zi la alta, precum si la diferite mese. La sugarii care sunt hraniti noaptea, exista cu siguranta abateri mai frecvente in regim si in dorinta de a manca in timpul zilei.
- Daca mancarea oferita este noua, este foarte probabil ca acesta sa fie motivul refuzului. Cand bebelusul este mai mic, da dovada de mare curiozitate si dorinta de a incerca alimente noi. Copiii mai mari, precum si copiii dupa 1 an, sunt mult mai predispusi sa refuze alimentele noi (atat arome, cat si texturi).
- Sugarii prefera de obicei alimentele dulci, deci este perfect normal sa nu le placa aromele puternice sau caracteristice, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles si altele.
- Dezvoltarea aftelor ( candidoza orala) este adesea insotita de refuzul alimentelor, inclusiv al laptelui. Se observa un depozit albicios caracteristic pe buze, limba si mucoasele gurii.
- Anemia cu deficit de fier este, de asemenea, una dintre cauzele apetitului slab. Conditia este clarificata dupa analize de sange.
Insa parintii nu trebuie sa renunte sau sa creada ca micutul va refuza intotdeauna un anumit aliment. Se va face o scurta pauza si, dupa aproximativ 1-2 saptamani, pot incerca sa-i ofere copilului din nou acel aliment.
Insa trebuie sa fie pregatiti cu o optiune de rezerva. Mai ales in primul an si jumatate este foarte important ca hranirea sa aiba loc cu calm si fara tensiune.
Daca copilul nu mananca in mod regulat, nu se ingrasa sau refuzul alimentelor s-a produs brusc (refuza orice mancare in timpul zilei, timp de 2-3 zile sau mai mult), trebuie consultat medicul.
La copiii sanatosi, refuzul alimentelor are loc o data pe zi sau atunci cand se ofera un anumit aliment sau textura.