Băncile centrale încep să ia în considerare lansarea unei monede digitale

Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022.

Raportul notează că proiectele de monede digitale pentru populație și companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decât proiectele de monede digitale destinate instituțiilor financiare.

Cel puțin 68 de bănci centrale au comunicat public intențiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail și cel puțin 28 de proiecte pilot, spune Gabriel Voicilă, Technology Partner PwC România

În topul proiectelor de retail incluse în index se află eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, și Sand Dollar, emis de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020.

China a testat o monedă digitală a statului în 2020, cu yuanul digital, iar începând din martie 2022, desfășoară programe pilot în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai.

În top 5 monede digitale ale băncilor centrale pe retail se regăsesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica și Caraibe de est

Pe partea de wholesale principalele proiecte de monede digitale centrale sunt deținute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada și Franța.

De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care își poate păstra stabilitatea prețului în raport cu o referință precum dolarul american, euro sau yen, a explodat în ultimele 18 luni.

Stablecoins sunt considerate „puntea” de trecere de la numerar la activele digitale, deoarece acestea pot suporta o potențială volatilitate.

CITEȘTE ȘI: Tranzacțiile online cu cardul au crescut cu 55% în 2021

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...