Avem Președinte! Iohannis 65-67%, Dăncilă 33-35%

Klaus Iohannis (candidat din partea PNL) rămâne Președintele României pentru încă un mandat de 5 ani după ce a câștigat scrutinul de duminică, 24 noiembrie, în fața candidatului PSD, Viorica Dăncilă. Toate exit-poll-urile îl dau câștigător pe Iohannis, 66,5%-33,5% conform IRES, 64,8%-35,2%, conform CURS – Avangarde și 67%-33% conform Sociopol.

Klaus Iohannis a declarat la închiderea urnelor: „România a câștigat, România modernă, europeană, normală, a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze. O mențiune specială pentru românii din diaspora. Este o victorie istorică, la cel mai mare scor împotriva PSD-ului” .

După ce a pierdut la scor, Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a încercat să vopsească înfrângerea într-o victorie a partidului: „Vreau să le mulțumesc colegilor din teritoriu, primarilor, simpatizanților PSD, celor care au vrut să înlocuiască ura și dezbinarea cu demnitatea. Am recuperat voturile pierdute la alegerile europarlamentare, avem același număr de voturi ca la alagerile din 2016. Am toată convingerea că numărul de voturi de azi ne ajută și obligă să câștigăm alegerile locale și parlamentare.”

Cine a votat la alegerile prezidențiale?

Infografic: Biroul Electoral Central

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central (B.E.C.), cei mai mulți votanți au fost din categoria de vârstă 45-64 de ani, femei (o diferență în plus de peste 200.000 de persoane față de bărbați) și sunt din mediul urban, care surclasează la prezența la urne ruralul.

Prezența la urne a fost sub 50% în țară

Conform datelor B.E.C, la ora 21:00, în România, prezența la vot a ajuns la 49,87 %. Au votat 9.086.477 de oameni din cei 18.217.411 înscriși pe listele permanente.

Dintre cei prezenți la vot, 7.839.019 persoane au fost votanți pe liste permanente, 1.167.827 au fost votanți pe liste suplimentare și 79.639 au fost votanți cu urnă mobilă.

Cea mai slabă prezență a fost înregistrată în județul Harghita, 22,86% din votanți, iar cea mai bună prezență la urne s-a înregistrat în județul Ilfov, 68,58%.

În București au fost prezenți la urne 54,38% din persoanele înregistrate pe liste.

În Diaspora numărul de votanți se apropie de un milion

Conform datelor Biroului Electoral Central de la ora 20:45, românii din diaspora au depășit orice record de prezență la un scrutin, după ce 922.384 de oameni au votat în afara granițelor țării. Dintre aceștia 17.503 au votat prin corespondență.

A fost depăşit numărul de votanţi din turul 1

A fost depăşit numărul de votanţi din turul 1. Dacă pe 10 noiembrie au votat, în total, 9.359.036 de persoane, cu puţin timp în urmă numărul total al românilor care au votat, atât în ţară, cât şi în străinătate a depăşit cifra de 9,4 milioane.

Ora 18.00 – Numărul de votanţi la alegerile prezidenţiale a depăşit 8 milioane

Numărul de votanţi la turul II al alegerilor prezidenţiale a depăşit, în ţară, cifra de 8 milioane, la ora 18.00.

Potrivit datelor furnizate de site-ul prezenta.bec.ro, prezenţa la urne a fost, până la această oră, de 8.160.000 de persoane.

Dintre acestea, 4.650.000 este cifra din mediul urban, în timp ce în mediul rural s-au prezentat la urne, până la ora 18.00, 3,5 milioane de români.

Prezenţa la urne este acum de 45%. Judeţele fruntaşe au rămas Ilfov, Cluj, Sibiu, Braşov, Giurgiu şi Olt, cu un procentaj de prezenţă la vot de peste 50%.

Dăncilă: „Eu am încredere în români!”

Viorica Dăncilă, candidata PSD la prezidenţiale, a declarat, în această dimineaţă, după ce a votat că are încredere în români.

„Am votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, nu aveam libertăţi, pentru că toată puterea era în mâinile unui singur om. Am votat pentru un mandat la Cotroceni în care să vedem mai multă implicare, mai multă muncă, mai mult respect şi devotament pentru poporul român şi pentru interesele noastre naţionale. Am votat cu inima şi din inimă pentru România şi pentru români. Nu luăm în calcul eșecul. Noi mergem spre câștig! ”, a declarat fostul premier.

Iohannis: „Am votat pentru o Românie modernă”

Klaus Iohannis a declarat duminică, după ce a votat la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie modernă, europeană, normală, invitându-i pe toţi românii să vină la vot.

„O zi foarte, foarte importantă astăzi. Eu personal am votat pentru o Românie modernă, o Românie europeană, o Românie normală şi vă invit pe toţi dragi români să veniţi la vot. Astăzi este o zi extrem de importantă, votăm pentru viitorul României, pentru direcţia în care va merge România mai departe. Astăzi este ziua campionilor cu ştampila VOTAT în mână. Dragi români, fiţi toţi campionii astăzi!”, a spus preşedintele.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...