București: Au fost finalizate lucrările la faţadele a două clădiri monument-istoric

Primăria Capitalei a finalizat lucrările de reparaţii şi refacere a faţadei în cazul Palatului Imobiliara, clădire monument-istoric din Calea Victoriei nr. 48-50, dar şi la imobilul din Calea Moşilor nr. 27.

Lucrările de punere în siguranţă şi reparaţii la faţada şi acoperişul clădirii din Calea Victoriei nr. 48-50 au început la jumătatea lunii august 2019. Clădirea, cunoscută şi ca Palatul Imobiliara, a fost proiectată de arhitectul Paul Smărăndescu (1881-1945), unul dintre cei mai prolifici adepţi ai stilului neoromânesc. După construcţie a fost, printre altele, sediul Cinema Select, cel mai elegant cinema din Capitală, la începutul secolului XX.

Faţada clădirii a avut de suferit din cauza intemperiilor, însă, şi evenimentele din decembrie 1989 şi-au lăsat amprenta. Chiar şi după 30 de ani, încă au mai fost găsite în ziduri şi tâmplărie urme ale gloanţelor trase în timpul Revoluţiei.

Toate ornamentele, multe dintre ele distruse aproape în totalitate, au fost refăcute în atelierul amenajat special în clădire. Toată faţada a fost reparată cu tencuială praf de piatră, fiind acelaşi material şi aceeaşi nuanţa ca tencuiala originală.

În paralel, au fost finalizate şi lucrările de refacere a faţadei clădirii monument-istoric din Calea Moşilor nr. 27. Construită în anul 1885, clădirea necesita intervenţie urgentă. Tencuiala de pe faţadă era fisurată şi desprinsă pe suprafeţe importante. De asemenea, jgheaburile erau uzate, iar apa se scurgea direct pe faţadă. Starea clădirii reprezenta un pericol pentru pietoni şi din cauza balcoanelor care erau deteriorate.

Alte trei clădiri din centrul Capitalei au intrat în programul de reparaţii şi refacere a faţadei. Deja a fost montată schela pe faţada clădirii din B-dul Regina Elisabeta nr. 16, iar lucrările la imobilele din Calea Victoriei nr. 54 şi Splaiul Independenţei nr. 56 urmează să înceapă.

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...