Asigurarea obligatorie a locuinţei se amână până la 15 iulie

Proprietarii pot încheia astfel poliţa până la 15 iulie 2011, în caz contrar riscă o amendă între 100 şi 500 de lei.

Românii mai au timp până la jumătatea lunii iulie a acestui an să îşi cumpere asigurări obligatorii pentru locuinţe, fără a risca amenzi de la primării.

Astfel, potrivit unei note a Ministerului Administraţiei şi Internelor, termenul-limită pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor este de 15 iulie 2011, în caz contrar primăriile urmând să aplice sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Această amânare a venit ca urmare a numărului foarte mic de poliţe încheiate de români.

Termenul anunţat iniţial de autorităţi expiră pe 15 ianuarie 2011. „În conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe decurge de la un an de la începerea emiterii poliţelor. Întrucât poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul-limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011”, se arată într-o precizare postată pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Nota MAI mai arată că după această dată primarii îi vor amenda pe proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie.

Poliţa obligatorie acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al imobilului.

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B – construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A – cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Asigurarea facultativă o poate înlocui pe cea obligatorie

Proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă ce acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren nu vor mai trebui să încheie şi una obligatorie, preşedintele promulgând recent legea care elimină necesitatea încheierii unei astfel de asigurări. La articolul 3, care reglementează tipul de imobile pentru care se încheie asigurare, a fost introdus un alineat nou, potrivit căruia nu intră sub incidenţa legii „persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie”.

Asigurările obligatorii pot fi cumpărate de la 13 companii de asigurări, care fac parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID): Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...