Aproape trei sferturi dintre români sunt proprietarii locuințelor lor

O mare parte din români sunt proprietarii locuințelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeană, arată datele agenției imobiliare RE/MAX.

Dintre cei care iau în calcul o posibilă mutare, 15% își popun să facă acest lucru în următorul an, iar aproximativ 25% în următorii trei ani. Mai mult, 29% dintre aceștia au afirmat că își doresc să se mute la țară.

Pe de altă parte, 35,6% din respondenții români nu ar exclude o mutare în străinătate, unul din cele mai mari procente din Europa, depășit doar de Turcia la (45%).

În plus, 38% din cei care și-au schimbat părerea în ultimul an și iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spațiu, un factor și mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la țară.

Acest procent (60%) este depășit doar de dorința de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la țară. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate.

O proporție mult mai mare de români decât media asociază mediul rural cu un mai bun acces la hrană organică; 47% au spus că acesta este un motiv pentru a sta la țară, spre deosebire de 22% din toți europenii.

Românii preferă apartamentele în detrimentul caselor

Un procent de 42% din cei ce au în vedere o schimbare a locuinței în viitor au spus că vor căuta să cumpere un apartament. În același timp, 26% din toți potențialii cumpărători căutau o casă unifamilială, acest procent ajungând la 31% printre cei ce urmăreau o mutare în mediul rural.

În plus, 39% indică faptul că ar fi pregătiți să aleagă o proprietate mai mică dacă aceasta e mai benefică pentru mediu. Doar un sfert din oameni (24%) au declarat că nu ar accepta nici un compromis.

CITEȘTE ȘI: Apetitul românilor pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...