Dacă ar rămâne fără venituri, 65% dintre români nu și-ar putea acoperi cheltuielile nici măcar o săptămână. De altfel, aproape jumătate (46%) din populație nu face economii, arată un studiu Kruk.
Mai mult, 29% dintre români nu-și planifică niciodată bugetul, iar 30% își permit să cumpere doar strictul necesar. Mai grav este că 10% din populație nu-și permite însă nici cheltuielile de bază.
Spre comparație, 25% din polonezi declară că ar putea trăi cel puțin un an din banii acumulați într-un astfel de fond, iar procentul celor cu venituri insuficiente este de 3%.
CITEȘTE ȘI: CEC Bank lansează un cont de economii în lei pentru companii
Totuși, suma medie pe care o economisesc românii care reușesc să pună bani deoparte a crescut la 1.314 lei în 2023 (960 de lei în anul 2021, 1.125 de lei în 2022).
Românii acumulează restanțe în special la facturi, din cauza veniturilor prea mici sau a situațiilor neprevăzute; procentul acestora (18%) e aproape dublu față de cel înregistrat în Polonia (10%),
Atunci când au bani, majoritatea respondenților achită prima dată utilitățile și serviciile de bază (98%), fac cumpărături uzuale în gospodărie (95%), se ocupă de sănătate (95%) și achită ratele la credite (88%).
Ce ar face românii dacă ar avea mai mulți bani
Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, 14% dintre români nu ar economisi deloc. În rest, cei mai mulți (33%) i-ar depune la bancă sau ar investi in imobiliare (11%), 5% ar deschide o afacere și doar 2% ar fi dispuși să investească în acțiuni.