Un studiu Deloitte realizat în 2020 în 12 țări europene arată că 21% dintre participanți consideră că tehnologia 5G este dăunătoare.
39% consideră că este sigură din punct de vedere al sănătății, în timp ce 40% nu sunt siguri.
Rețelele 5G sunt deja instalate și funcționale
Numărul rețelelor 5G operaționale a crescut semnificativ atât în Europa, cât și în restul lumii de la începutul anului 2019.
La sfârșitul lunii septembrie 2020, fuseseră implementate servicii comerciale 5G în 18 țări europene.
Serviciul era disponibil în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Cehia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit.
Ce este tehnologia 5G
5G nu este o tehnologie nouă în sine, ci o extindere a tehnologiilor existente (de la 1G la 4G), bazate pe rețele de acces radio (RAN), care va funcționa alături de acestea.
Va exista o rețea mixtă de rețele: un număr mai mare de benzi de frecvență radio mai variate, o gamă de dispozitive care fac schimb de date și o multitudine de interacțiuni cu utilizatorii.
Tehnologia 5G ar trebui să permită hiperconectivitate fără fir, făcând posibilă conectarea unui număr imens de dispozitive la o viteză de transfer mult mai rapidă.
Noile capacități sunt necesare pentru autovehiculele autonome, pentru realitatea virtuală și cea augmentată și pentru „internetul tactil”.
Mai mult, tehnologia 5G va accelera tranziția către Industria 4.0 și va facilita dezvoltarea aplicațiilor bazate pe inteligență artificială.