Aproape jumătate dintre vânzătorii de proprietăți au oferit reduceri de preț în 2022

Pe de altă parte, pentru aproape 60% dintre proprietari cel mai dificil a fost să găsească chiriași serioși

Trending

Un sondaj Storia.ro arată că 23% dintre vânzătorii imobiliari și-au vândut proprietățile la prețul cerut, 21% au oferit o reducere de 1-3%, iar 21% dintre ei au oferit discounturi de peste 10% din prețul cerut inițial.

Au existat și proprietari care și-au vândut proprietățile la un preț mai ridicat decât solicitaseră inițial, respectiv un procent de 5% dintre respondenții studiului.

Vânzătorii au găsit un cumpărător într-un timp sub 3 luni (50%) sau între 3 și 6 luni (27%). Au existat și vânzători (16%) care au fost nevoiți să aștepte mai mult de un an până au găsit un cumpărător.

52% dintre proprietarii care și-au vândut imobilele în 2022 declară că nu au colaborat cu niciun agent, 23% au colaborat cu un singur agent imobiliar, în timp ce 25% au colaborat cu mai mulți agenți.

La capitolul așteptărilor, 37% dintre vânzători au afirmat că procesul de vânzare a decurs așa cum își imaginau încă de la început, în timp ce alți 30% au perceput acest proces ca fiind mult mai ușor decât se așteptau.

Pentru aproape 60% dintre proprietari cel mai dificil a fost să găsească chiriași serioși

30% dintre proprietari și-au găsit chiriași între una și două săptămâni, 17% în maximum o lună, 22% au găsit chiriași după căutări care au durat între una și trei luni, alți 22% au găsit chiriași după trei luni, iar 9% au găsit într-o săptămână.

Când vine vorba despre partea administrativă, 9% declară că nu au încheiat un contract cu chiriașul, 74% au declarat că au contract și că este și înregistrat, iar alți 9% au specificat că au contract, dar nu e înregistrat.

Un procent de 59% au afirmat că găsirea unui chiriaș serios a reprezentat cea mai dificilă parte, urmată de negocierea prețului (27%).

La capitolul prețurilor, 48% dintre proprietari au dezvăluit că au primit chiar prețul cerut pe chirie, iar 17% au negociat între 1% și 5% din prețul inițial, conform sondajului.

CITEȘTE ȘI: România va plăti despăgubiri record după o decizie CEDO

- Publicitate -

Ultimele

Investițiile în startup-urile românești au depășit 100 milioane de euro

Startup-urile românești au atras investiții în valoare totală de 101.7 milioane de euro în 2022. România este a cincea...

Trebuie să citești