Aproape jumătate dintre români și-au restrâns cheltuielile în ultimul an

Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021

Românii și-au adaptat comportamentele financiare în contextul creșterii accelerate a inflației, a prețurilor și a tarifelor la utilități din ultimele luni, arată studiul „Money Matters” 2022, realizat de Erste Group.

Astfel, 77% dintre intervievați strâng bani, în prezent, pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.

Cel mai mare avans în rândul motivelor pentru care românii pun bani deoparte îl are însă dorința de a investi în educație și pregătire profesională, 25% indicând această schimbare de mentalitate.

Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. Totuși, doar 33% pun bani deoparte pentru bătrânețe.

Un procent de 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, iar 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu față de 2019.

Interesant este că aproape jumătate dintre respondenți (48%) se bazează pe familia lor și prieteni aunci când vor sfaturi despre economii și investiții, iar 19% chiar pe informațiile din Social Media.

Majoritatea (61%), consideră că educația financiară intră în atribuțiile școlii și ale altor instuții de învățământ, 56% cred că este responsabilitatea părinților și a familiei, iar 45% o plasează asupra băncilor și altor instituții financiare.

CITEȘTE ȘI: Cum poți primi indemnizație de șomaj dacă ești absolvent al promoției de anul acesta

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...