Aproape jumătate dintre români și-au restrâns cheltuielile în ultimul an

Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021

Românii și-au adaptat comportamentele financiare în contextul creșterii accelerate a inflației, a prețurilor și a tarifelor la utilități din ultimele luni, arată studiul „Money Matters” 2022, realizat de Erste Group.

Astfel, 77% dintre intervievați strâng bani, în prezent, pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.

Cel mai mare avans în rândul motivelor pentru care românii pun bani deoparte îl are însă dorința de a investi în educație și pregătire profesională, 25% indicând această schimbare de mentalitate.

Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. Totuși, doar 33% pun bani deoparte pentru bătrânețe.

Un procent de 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, iar 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu față de 2019.

Interesant este că aproape jumătate dintre respondenți (48%) se bazează pe familia lor și prieteni aunci când vor sfaturi despre economii și investiții, iar 19% chiar pe informațiile din Social Media.

Majoritatea (61%), consideră că educația financiară intră în atribuțiile școlii și ale altor instuții de învățământ, 56% cred că este responsabilitatea părinților și a familiei, iar 45% o plasează asupra băncilor și altor instituții financiare.

CITEȘTE ȘI: Cum poți primi indemnizație de șomaj dacă ești absolvent al promoției de anul acesta

- Publicitate -

Cât de pline sunt mijloacele de transport în comun din București? Poți vedea pe Google Maps

De astăzi, călătorii pot vedea în timp real, în aplicaţia Google Maps, gradul de încărcare al mijloacelor de transport...

Continental Tires Timișoara închiriază un depozit pentru stocarea anvelopelor

VGP anunță finalizarea celei de-a 8-a clădiri din VGP Park Timișoara odată cu livrarea depozitului către Continental Tires Timișoara,...