Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului trimestru din 2024, un nou maxim istoric, după nivelul de 178.545 consemnat la finalul anului trecut (+7,4%), conform ASF.

Capitalizarea pieței reglementate administrate de Bursa de Valori București a înregistrat o creștere de 14,3% în primele cinci luni din acest an, până la aproape 336,3 miliarde de lei la finele lunii mai.

Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotațiilor acțiunilor listate, indicele principal BET înregistrând un randament de peste 14%, și al încheierii cu succes a unei oferte publice inițiale de aproximativ 700 milioane de lei.

Astfel, după ce a înregistrat cea mai mare IPO la nivel european în 2023, oferta BVB din 2024 a fost, de asemenea, suprasubscrisă pe ambele tranșe, retail și instituțional.

Evoluții pozitive s-au înregistrat în acest an și pe segmentul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai. Mai mult, subscrierile nete pozitive pe OPCVM au înregistrat lună de lună creșteri și au ajuns la 574 milioane de lei în mai.

Aproximativ 58% din subscrieri au fost, la sfârșitul lunii mai, în fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, 23% în fonduri de acțiuni (în creștere de la 15% la finele lunii martie), iar 19% în fonduri multi-active echilibrate și multi-active flexibile.

CITEȘTE ȘI: Top oportunități de investiții

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...