Aproape 2 milioane de români au aplicat la joburi în străinătate

Românii vor să lucreze în străinătate. O dovedesc cele aproape 2 milioane de aplicări pentru joburile din afara țării, de la începutul anului și până acum. Germania, Marea Britanie și Olanda au fost țările care au atras cei mai mulți candidați, potrivit unui comunicat al eJobs.ro.

Joburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări).

Următorii cei mai interesați de perspectiva de a lucra în afara țării sunt candidații foarte tineri, aflați la începutul vieții profesionale, fără experiență sau cu experiență minimă pe piața muncii. Este vorba despre cei care au între 18 și 24 de ani și care au avut, în perioada ianuarie-octombrie 2019, aproape 450.000 de aplicări.

În mod surprinzător, candidații cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani se află la o distanță sensibilă față de cei din categoriile anterioare de vârstă. Aceștia au însumat, de la începutul anului, circa 385.000 de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. Cei mai stabili candidați de pe piața muncii, respectiv cei care au depășit vârsta de 45 de ani, sunt și cei care iau ceva mai greu decizia de a pleca din țară – doar 227.000 de aplicări au avut anul acesta.

Majoritatea vor o carieră în Europa

Majoritatea celor care își doresc o carieră în afara țării vor să rămână, totuși, în Europa. Germania este țara care atrage cel mai mult candidații, joburile disponibile pentru această țară înregistrând puțin peste 100.000 de aplicări.

Este urmată, la scurtă distanță, de Marea Britanie și de Olanda. Franța, Polonia, Belgia și Spania sunt următoarele cele mai căutate destinații pentru relocare în afara țării. Italia iese din top 10, ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de acum 10 ani și chiar mai puțin de atât, când era în topul preferințelor candidaților.

Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia și Statele Unite ale Americii sunt țările care se află în coada clasamentului.

„Ce ne spune acest top, nu doar dacă luăm în calcul țările în care aplică, ci și categoriile de vârstă cele mai interesate de emigrare, este că încep să-și dorească să plece din țară din ce mai mulți specialiști sau corporatiști. Din păcate, planurile lor nu sunt doar temporare, ci majoritatea își doresc o schimbare completă de viață și de carieră și pleacă în perspectiva unei emigrări definitive”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

De altfel, profilul candidaților care vor să lucreze în afara României este confirmat și de domeniile care atrag cele mai multe CV-uri. Pe primul loc se află vânzările, urmate de bănci, financiar-contabilitate, alimentație / HoReCa și management. Din top 10 ies domenii precum transport, turism / hotel staff, au pair / babysitter / curățenie sau construcții / instalații.

Platforma de recrutare online eJobs.ro a înregistrat în primele 9 luni ale anului peste 6,5 milioane de aplicări, cele mai multe dintre acestea aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani.

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...