Decizia de a achiziționa un apartament nu este una ușoară, motiv pentru care este bine să te informezi cu privire la toate posibilitățile care există pe piața imobiliară. Descoperă în acest articol ce sunt apartamentele studio și cu ce se diferențiază de apartamentele tradiționale, care sunt avantajele unor astfel de locuințe, dar și cum poți să le amenajezi cu buget redus.
Apartamentul studio vs. apartamentul tradițional. Care e diferența?
Un apartament studio este un imobil locuibil care, spre deosebire de un apartament decomandat sau semidecomandat, nu are în structura sa pereți despărțitori între camere, excepție făcând camera de baie și uneori bucătăria. Într-un astfel de apartament, dormitorul, livingul și, în anumite cazuri, bucătăria, nu sunt separate într-un mod distinct, diferențierea acestor zone făcându-se în special prin intermediul diferitelor soluții de design interior.
Spre deosebire de apartamentele normale, apartamentele de tip studio sunt de cele mai multe ori mai încăpătoare și oferă mai multe posibilități de design, în funcție de preferințele cumpărătorilor.
De asemenea, datorită faptului că apartamentele studio sunt o noutate pe piața imobiliară, anul de construcție al acestora este destul de recent. Astfel, dacă îți dorești o locuință relativ nouă, s-ar putea ca un apartament studio să fie o alegere potrivită din acest punct de vedere.
Avantajele unui apartament studio
- lipsa pereților despărțitori creează efectul de spațiu larg;
- oferă posibilitatea de a crea un design unic, personalizat conform nevoilor locatarului;
- oferă posibilități multiple de a utiliza eficient tot spațiul disponibil;
- are o acustică bună, lucru care îl face potrivit pentru muzicieni și petreceri;
- de cele mai multe ori prețul este mai mic decât în cazul apartamentelor normale;
- se regăsesc de obicei în zonele imobiliare nou construite, astfel că te asiguri că beneficiezi de o locuință construită din materiale moderne și de calitate.
Cum poți să amenajezi un apartament studio cu un buget redus
Pentru o delimitare mai bună a zonelor și mai multă intimitate între zona de living și dormitor, poți utiliza partiții mobile precum uși glisante transparente, panouri decorative sau draperii. Pe lângă utilizarea practică, folosirea unor astfel de trucuri pentru delimitarea spațiului de locuit poate aduce și un plus în designul apartamentului tău.
În ceea ce privește bucătăria, într-un astfel de apartament este important ca mobilierul să fie unul practic și multifuncțional, pentru a te asigura că folosești la capacitate maximă fiecare spațiu disponibil. Ca aparate electrocasnice, poți opta pentru cele mai uzuale: o chiuveta pentru bucatarie de la Romstal, frigider, aragaz, hotă, cuptor electric și, dacă îți permite spațiul, mașină de spălat vase.
Atunci când vorbim despre amenajarea unui apartament studio, nu trebuie să uităm nici de iluminat. Ideală pentru un astfel de apartament este folosirea de surse de lumină la diferite înălțimi pentru a accentua fiecare zonă a apartamentului. Lămpile suspendate din tavan pot fi o alegere inspirată bucătărie și în living, în timp ce în dormitor poți opta pentru o sursă de lumină aplicată pe perete.
În ceea ce privește culorile folosite pentru amenajarea unui apartament studio, nuanțele deschise precum alb, bej sau gri pot reprezenta un fundal ideal, deoarece se combină foarte bine între ele și oferă senzația unui spațiu amenajat cu gust.
Odată ce ai decis să achiziționezi un apartament studio, ține doar de tine să îl amenajezi în așa fel încât să îți dea senzația de „acasă”. Pentru că un astfel de apartament nu are pereți care să delimiteze camerele, opțiunile de design interior sunt nenumărate, astfel că pentru o amenajare cu gust nu ai nevoie de un buget consistent. Folosește-te de sfaturile prezentate în acest articol și bucură-te de toate avantajele pe care ți le oferă un apartament studio modern.