Apartamentele cu 2 camere au fost cele mai căutate locuințe în 2021

Dacă înainte de 2020 garsonierele erau o investiție tot mai populară, în ultimul an specialiștii au remarcat că apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai căutate opțiuni.

Astfel, 52% dintre respondeții unui sondaj RE/MAX au declarat că cele mai multe tranzacții pe segmentul vânzare-cumpărare au fost pentru apartamente cu 2 camere.

Alți 39% au vândut majoritar apartamente cu 3 camere, 21% case în oraș, 16% garsoniere, 15% case în mediul rural, iar 12% terenuri intravilane.

Cei mai mulți clienți au achiziționat un imobil prin venituri proprii în 2021, spun 61% dintre respondenții la studiu.

49% dintre specialiști spun că principala sursă de finanțare a majorității clienților lor au fost creditele ipotecare/ imobiliare.

Alți 13% au menționat creditul ipotecar, cu un avans mai mare de 15% și doar 4% credit co-garantat (de tipul prima casă).

Totuși, față de anul precedent se remarcă o scădere în zona ratelor la dezvoltator, de la 9%, la 3%.  

Prețurile imobiliarelor vor crește în acest an

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, apartamentele cu două sau trei camere vor rămâne în topul preferințelor românilor și anul acesta.

Astfel, 68% dintre respondenți văd creșteri de până la 10% a prețurilor pe acest segment, 15% consideră că evoluția prețurilor va depăși 10%, iar 10% spun că prețurile vor stagna.

Casele se mențin în continuare pe poziția a treia în topul locuințelor alese de români.

În contextul unui interes crescut pe acest segment, specialiștii se așteaptă la creșteri și în materie de teren intravilan, 48% estimând o evoluție de până în 10% a prețurilor.

CITEȘTE ȘI: 2021, cele mai multe tranzacții pe piața terenurilor din ultimii 15 ani

- Publicitate -

Ultimele

O companie românească vrea să aducă 12.500 de tanzanieni pe piața muncii din România

Pe o piață a muncii cu un deficit de peste 100.000 de persoane în 2023, Citadela SRBC Group își...