Anunțurile cu piese de schimb pe Autovit.ro au crescut de cinci ori

Comerțul online cu piese auto înregistrează o creștere accelerată în ultima perioadă, trend-ul fiind vizibil și în analiza Autovit.ro în acestă categorie.

În România, anul trecut s-au tranzacționat aproape un milion (929.570) de mașini second-hand, atât din import, cât și pe plan intern.    

În acest context, categoria de piese auto de pe Autovit.ro înregistrează o creștere spectaculoasă în ultimii doi ani.

La începutul lui 2019 erau aproximativ 160.000 de anunțuri publicate, iar în luna martie 2021, se înregistrează peste 850.000 de anunțuri de piese de schimb și consumabile pentru mașini.

Același trend crescător îl are și numărul de vizitatori: de la puțin peste 100.000 de vizitatori la început de 2019 până la peste 420.000 în luna martie 2021.

Cum arată piața de piese auto din România

Există puține informații oficiale despre valoarea pieței, dar este cert că a crescut și s-a adaptat trendului general de shopping online.

Cel mai des, clienții cumpără piese auto prin atelierele de service la care își repară mașinile. În cazuri mai rare clienții își repară singuri mașinile.

Indiferent de situație, tot printr-un magazin de desfacere asociat unui service sunt livrate sau sunt cumpărate online.

Cele mai frecvente reparații vizează partea de suspensii (bucșe, amortizoare, bielete de direcție) și motor (curele, injectoare, turbine) la automobile, precum și consumabilele uzuale (filtre, ulei, curele).

Prețurile pieselor auto nu variază foarte mult de la o mașină  premium la una mai ieftină. Mărci auto precum BMW, Audi, Mercedes, Lexus vor avea prețuri la piese și consumabile similare cu o mașină de volum (Toyota, Volkswagen, Skoda, Renault, Ford).

Diferența o face complexitatea proiectării și numărul de elemente care necesită înlocuire în cazul unei intervenții în service. Mai simplu spus, manopera de service.

De exemplu, suspensia unui BMW Seria 3 este mai complicată decât a unei Skoda Fabia, deci are mai multe piese. De aceea costă mai mult reparația.

Costul unei vizite într-un service, cu piesele aferente, se situează, estimativ, în jurul valorii de 1.500 lei.

Cele mai ieftine piese sunt componentele mici de la suspensii (bielete, burdufuri) și de la motor (garnituri), care se pot încadra între 50-100 lei.

Cele mai scumpe piese sunt, mai nou, farurile, fiindcă răspândirea tehnologiei LED are costuri de producție mai mari.

Durata de viață a unui far cu LED ar trebui să fie la fel de mare ca a mașinii, însă în cazuri excepționale acestea mai trebuie schimbate (defecte, tamponări).

La o mașină modernă un far LED poate costa de la 1.000 euro în sus.

- Publicitate -

Ultimele

Românii plătesc cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de sărbători

Gospodăriile românești vor plăti mai puțin de 18 euro pentru mâncarea tradițională de Crăciun, cel mai mic cost dintre...