Anul 2023 a început cu un salariu mediu net de 4.254 lei, în scădere cu 3,3%

Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în IT, chiar dacă nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scăzut, iar cele mai mici în industria HoReCa

Anul 2023 a început cu un salariu mediu net în ianuarie de 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decât în decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în IT, chiar dacă nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scăzut, iar cele mai mici în industria HoReCa.

În primele trei luni ale anului 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe BestJobs au înregistrat scăderi comparativ cu cele din 2022 în majoritatea sectoarelor, principalul motiv fiind faptul că la finalul anului se acordă, în cele mai multe cazuri, prime de sărbători sau al 13-lea salariu.

Astfel, diferențele se resimt cel mai mult în Inginerie, unde salariile au scăzut cu 11%, în IT/ Telecom, cu -5,5% și în HoReCa, cu -8%, în timp ce ofertele din Construcții au crescut cu 8,1%, iar în Vânzări cu 5,1%.

Astfel, în Construcții și Instalații, salariile Arhitecților au crescut cu 26,4%, ale Tehnicienilor în ingineria mecanică, cu 6,7%, în timp ce ale Electricienilor, au scăzut cu 6,3%.

În Inginerie, cele mai mari creșteri au fost pentru Inginerii chimiști (30%), Inginerii de producție (26%), dar și pentru Mecanicii și reparatorii auto (16%).

Sunt anticipate creșteri salariale în Producție, Construcții și Servicii

Datele salariale înregistrate pe BestJobs indică o evoluție pozitivă în Producție, Construcții și Servicii, care, de la începutul anului nu pare să stagneze.

Acest lucru vine din creșterea moderată a volumului producţiei în industria prelucrătoare, creșterea activității în Construcții, dar și o creștere accentuată a prețurilor pentru acestea.

Pentru Servicii se estimează o creștere moderată a cifrei de afaceri în următoarele trei luni, cu valori facturate mai mari, potrivit tendințelor în evoluția activității economice.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: Ce casă îţi permiţi cu salariul tău?

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...