Angajații români care au copii vor ca anul școlar să se desfășoare normal

Peste 45% dintre angajații care au copii își doresc ca noul an școlar să se desfășoare normal, în ciuda contextului epidemiologic actual, iar elevii să înceapă cursurile direct din băncile școlii, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Alți 29% preferă un sistem de învățământ hibrid, care să îmbine orele în sala de clasă cu cele online, de acasă, și numai 25% cred că școala ar trebui să se desfășoare deocamdată exclusiv online, pentru siguranța elevilor și a familiilor acestora.

Oamenii sunt îngrijorați de lipsa de claritate

Totuși, aproape jumătate dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs sunt îngrijorați de lipsa de claritate privind cum va arăta anul școlar, cu nici trei săptămâni înainte de începere, și se tem că acest an va fi unul de sacrificiu educațional pentru copii.

Alți 47% speră ca școlile să nu se transforme în focare de Covid-19 și 40% sunt îngrijorați de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol și restul membrilor familiei.

Sunt însă și părinți îngrijorați că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unitățile de învățământ ar putea să nu se deschidă (14,8%).

Doar jumătate dintre părinți pot asigura copiilor tehnologia pentru cursurile online

În situația în care anul școlar va avea o componentă online, jumătate dintre părinții care au participat la sondajul BestJobs spun că au tot ce le trebuie pentru a putea asigura copilului cadrul optim pentru cursuri online.

Puțin peste 31% afirmă însă că dispun doar parțial de instrumentele necesare școlii online – dispozitiv electronic, internet și spațiu dedicat de lucru -, în timp ce 19,3% spun că nu le pot asigura celor mici un cadru propice pentru școala de acasă.

Mai mult, școala online ridică probleme pentru 31,1% dintre respondenți și pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă, alți 30,5% spun că se văd nevoiți să lase copiii să-și ocupe singuri timpul cu activitățile școlare, iar 19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor.

Astfel, dacă școala va continua online, cei mai mulți dintre angajații-părinți (46,5%) consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, în timp ce 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa și de activitățile școlare ale copiilor.

Școala de acasă nemulțumește părinții

Cei mai mulți respondenți recunosc că, în România, școala online nu permite accesul egal la educație pentru toți copiii (52%), iar sistemul de educație din țară nu este adaptat pentru predarea materiilor școlare la distanță (45,6%).

Aproape jumătate (48%) dintre salariații care au răspuns sondajului Bestjobs s-au declarat nemulțumiți de experiența orelor susținute online pe timpul stării de urgență și consideră că elevii au învățat mai puțin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală.

În plus, o altă realitate adusă în discuție de părinți este că cei mici au nevoie de socializare și contact direct cu alți copii (44%).

Organizarea anului școlar, încă neclară părinților

Până una-alta, însă, cu nici trei săptămâni înainte de începerea noului an școlar, cei mai mulți dintre părinți, respectiv 60,27%, nu sunt siguri că au înțeles corect din informările oficiale și afirmă că nu le este clar în ce condiții se vor relua cursurile.

Din perspectiva lor, e nevoie totodată de măsuri solide din partea autorităților pentru siguranța elevilor în acest an școlar, dat fiind contextul epidemiologic actual.

Astfel, 47,4% dintre respondenții la sondajul BestJobs consideră că toate instituțiile de învățământ trebuie dotate cu materialele sanitare și de igienă corespunzătoare, alți 42,4% menționează pregătirea cadrelor didactice pentru predare online, iar puțin peste 40% vorbesc despre investiții în extinderea spațiilor de învățământ, astfel încât să poată fi asigurată distanțarea necesară între copii.

Totodată, 33,7% dintre salariați punctează faptul că autoritățile locale ar trebui să asigure tablete sau laptopuri și acces la internet tuturor elevilor, astfel încât școala online să se desfășoare în condiții optime, în timp ce 21,8% vorbesc despre reglementarea sistemului de învățare de acasă (homeschooling).

Doar 1,5% dintre angajații cu copii de școală care au răspuns sondajului Bestjobs consideră că autoritățile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an școlar în actualul context.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...