Angajații cu două joburi, munca hibrid și importul de personal, tendințe ale noului an

Aproximativ 10.000 de joburi au fost postate în prima săptămână a anului pe eJobs. Nivelul este similar cu aceeași perioadă a anului trecut, 2022 marcând, cu 420.000 de joburi noi postate de angajatori, un record istoric.

Modul de muncă remote rămâne o opțiune dorită de un număr considerabil de candidați, în condițiile în care 14% din totalul de aplicări au vizat joburile care pot fi făcute exclusiv de acasă.

La nivel general, cele mai mulți aplicanți caută să se angajeze în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. În afară de Brașov, acestea sunt și orașele cu cele mai mari medii salariale nete.

București se află pe primul loc, cu o medie salarială netă de 4.500 lei. Urmează Timișoara, cu 4.100 lei și Cluj-Napoca, cu 4.000 lei net. Brașov este al șaptelea în clasament (3.500 lei), sub Sibiu, Iași și Oradea.

Tot în 2023 eJobs estimează că vom vedea tot mai mulți angajatori nevoiți să recurgă la importul de personal, în contextul în care deficitul de candidați se adâncește.

Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, contingentul de lucrători străini admiși pe piața muncii în 2023 este tot de 100.000, egal cu cel pentru 2022 și dublu față de cel din 2021.

România importă muncitori calificați sau necalificați preponderent din Asia, în special din țări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India.

CITEȘTE ȘI: 51% dintre companii vor utiliza sistemul de lucru hibrid

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...