Amenajarea unui dormitor mic: 5 recomandări pentru un spațiu primitor

Știm cu toții că dormitorul are un statut special în rândul încăperilor dintr-o locuință. Această cameră trebuie să fie un adevărat sanctuar al odihnei și un spațiu primitor în care să-ți poți încărca bateriile la finalul zilei. Cu toate acestea, există aspecte pe care ai tendința să le neglijezi, mai ales dacă dispui de un spațiu prea mic pentru a depune vreun efort în a-l amenaja cu stil. 

Însă trebuie să știi că și un dormitor mic se poate transforma într-un spațiu primitor și poate fi amenajat într-o manieră practică, simplă și plină de farmec. E nevoie doar de puțină inspirație pentru a o face, dar și de câteva sfaturi și idei de amenajare a unui dormitor mic. Te invităm să descoperi în articolul de mai jos o listă de recomandări pentru amenajarea unui dormitor mic!  

  1. Optează pentru culori neutre 

Într-un dormitor de dimensiuni mici, culorile neutre sunt cele mai potrivite, pentru că au rolul de a amplifica vizual spațiul și de a reflecta cel mai bine lumina naturală din încăpere. Desigur, nu există un set de reguli stricte privind alegerea cromaticii dormitorului, însă este indicat să optezi pentru pereți și tavan în nuanțe de alb cu subtonuri calde, urmând să adaugi pete de culoare prin intermediul elementelor de decor, în ideea creării unui contrast vizual interesant. 

  1. Acordă atenție iluminatului 

Lumina joacă un rol fundamental în crearea impresiei de spațiu larg, motiv pentru care e nevoie să acorzi o atenție maximă iluminatului dormitorului, mai ales că vorbim despre amenajarea unui dormitor mic. Îți recomandăm ca iluminatul să fie conceput pe straturi, respectiv iluminatul de bază, iluminatul de lucru și cel de accent, iar stratificarea să fie realizată într-un mod echilibrat. 

  • Iluminatul de vază sau ambiental trebuie să asigure lumină suficientă pentru o bună desfășurare a activităților. 
  • Iluminatul de lucru trebuie gândit în așa fel încât să permită desfășurarea concomitentă a mai multor activități. Un lampadar sau o veioză amplasate în zona spațiului de lucru pot fi alegerile ideale. 
  • Iluminatul de accent este cel care pune în evidență caracteristicile arhitecturale ale dormitorului și care creează atmosfera intimă și relaxantă. Spoturile sau benzile LED reprezintă variante de lumină de accent pe care le poți integra ușor într-un dormitor mic. 
  1. Alege piese de mobilier potrivite 

Alegerea mobilierului este un alt aspect important de care să ții cont în amenajarea unui dormitor mic. Iată câteva sugestii în acest sens: 

  • Alege un pat cu sertare de depozitare, căci într-un dormitor mic trebuie să valorifici la maximum spațiul pe care-l ai la dispoziție. 
  • Optează pentru un dulap de haine cu uși glisante, căci în absența dressingului, dormitorul este cea mai bună variantă de amplasare a șifonierului. Orientează-te chiar către un dulap cu uși glisante cu oglinzi montate pe uși, pentru a crea iluzia unui dormitor mai mare. 
  • Montează etajere pe pereți cât mai aproape de tavan, pentru a depozita lucrurile pe care le folosești mai rar și pentru a nu aglomera spațiul mic de care dispui. 
  • Alege corpuri de mobilier suspendate și mizează pe dispunerea obiectelor pe verticală, căci se va dovedi a fi o soluție practică atunci când e vorba despre amenajarea unui dormitor mic. 
  1. Mizează pe efectul elementelor de decor 

Desigur că poți strecura și câteva decorațiuni în interiorul dormitorului tău mic. Nu numai că te vor binedispune, însă vor reuși să transforme spațiul într-unul primitor și cald. Alege, de pildă, un covor în nuanțe neutre cu design floral și câteva perne decorative, care să dea farmec încăperii. Cele mai căutate modele de perne sunt cele din materiale naturale, care să servească un scop mai mare decât cel decorativ. Lumânările parfumate, lămpile, păturile colorate sau tablourile artistice sunt alte elemente decorative care pot contribui la crearea unei atmosfere calde și relaxate. 

  1. Pune accentul pe oglinzi

În orice amenajarea interioară a unui spațiu mic, oglinzile joacă un rol esențial, întrucât acestea reușesc să creeze iluzia optică a unui spațiu mai larg și mai aerisit. Fie că optezi pentru un șifonier cu oglizi, fie că dispui de un perete liber pe care să poți amplasa o oglindă de dimensiuni mai mari, aceasta este un must-have în amenajarea dormitorului de mici dimensiuni. Mai mult, oglinda va avea și rol practic, ajutându-te să-ți analizezi mai ușor ținutele din fiecare zi. 

Amenajarea unui dormitor mic ține mai mult de capacitatea ta de a adapta decorul la nevoile, prioritățile și stilul tău de viață. Și chiar dacă poate părea intimidant, suntem siguri că poți aborda cu încredere amenajarea unei astfel de încăperi, luând în considerare recomandările prezentate în acest articol.  

- Publicitate -

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...

Românii au nevoie de o sumă mai mare decât salariul mediu anual mediu ca să-și permită o mașină SH

După analizarea piețelor de mașini second hand din 23 de țări europene, s-a constatat că, în medie, este nevoie...