Un consorțiu din care face parte și ALUM, finanțare de 8,8 milioane euro

ALUM, singurul producător de alumină calcinată din România, este unul dintre partenerii proiectului ReActiv.

Inițiativa vizează reducerea deșeurilor și a emisiilor de CO2 prin transformarea reziduului de bauxită, principalul produs secundar al sectorului aluminei, într-un material activ adecvat pentru dezvoltarea a noi cimenturi, cu o amprentă redusă de CO2.

Coordonat de LafargeHolcim prin intermediul Centrului său de Cercetare și Dezvoltare, proiectul face parte din programul Horizon 2020 pentru crearea unor industrii circulare cu emisii reduse de carbon și a primit o finanțare nerambursabilă de 8,8 milioane EUR din partea Comisiei Europene.

ReActiv se concentrează pe transformarea unui reziduu industrial neexploatat în prezent din sectorul aluminei reziduul de bauxită, într-un material activ pentru noi cimenturi sustenabile.

În cadrul proiectului ReActiv, ALUM este unul dintre partenerii a căror activitate implică furnizarea de mostre adecvate de reziduu de bauxită care vor fi procesate în proiect și contribuie la studiile de fezabilitate și la elaborarea planului de afaceri, în special în ceea ce privește implementarea unei potențiale tehnologii în cadrul fabricilor de ciment.

Proiectul va fi implementat începând cu finalul anului 2020 sau începutul anului 2021 și se va derula pe o perioadă de patru ani.

Proiectul ReActiv va implementa tehnologii noi care vor transforma reziduul de bauxită într-un material activ utilizat pentru producția de ciment cu emisii scăzute de CO2, care va înlocui în proporție de 30% până la 50% clincherul, componentul principal al cimentului.

Acest proces va însemna costuri mult mai mici și va crea noi cimenturi cu performanțe egale sau mai bune decât cele actuale, în timp ce se vor reduce cu cel puțin 30% și emisiile asociate producției cimentului.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...