Alro, producție în creștere și profit dublu față de anul trecut

Alro Slatina a înregistrat un profit net preliminar de 318 de milioane de lei, în 2017, în creștere față de anul 2016 când acesta a fost de 67 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 2,47 miliarde de lei, comparativ cu 2,13 miliarde de lei, în 2016.

„Rezultatele financiare înregistrate de Alro în 2017 sunt cele mai bune din ultimii zece ani, de la primele semne care prevesteau în 2008 începutul crizei în industria aluminiului. Au fost ani plini de provocări pe toate planurile, dar cu multă muncă, o strategie bine definită și urmată îndeaproape, am reușit să capitalizăm în aceste rezultate eforturile depuse într-un context de data aceasta favorabil industriei noastre la nivel internațional. Datorită strategiei noastre pe termen lung de integrare pe verticală, am reușit să monitorizăm și să reducem impactul costurilor de producție în rezultatul final și să ne extindem portofoliul de clienți și prin pătrunderea pe piețe foarte sofisticate, cum sunt cele din industria aeronautică și auto, direcție strategica ce rămâne un obiectiv principal pentru activitatea noastră ” a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro.

„În condițiile în care din ce în ce mai multe companii din industria aluminiului se focalizează pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare, dorim să capitalizăm cât mai mult avantajul de a avea un avans în această direcție începută în anul 2006 și susținută chiar și în perioada de criză cu investiții sofisticate”, a adăugat Marian Năstase.

În 2017, Alro a beneficiat de un context international favorabil, pe fondul creșterii semnificative a cotației aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME). Astfel, prețul mediu al aluminiului înregistrat la LME în 2017 a fost de 1.969 USD/ tonă, comparativ cu 1.605 USD/ tonă, în 2016. În ultimul trimestru al anului 2017, cotația medie a urcat până la 2.102 USD/ tonă, cu 392 USD/tonă mai mult decât nivelul mediu înregistrat în T4 2016, de 1.710 USD/ tonă.

În plus, Alro a continuat să se concentreze pe vânzările de aluminiu cu grad mare și foarte mare de prelucrare, pentru care primele de vânzare sunt superioare, ceea ce a determinat atât o creștere cantitativă, cât și valorică a vânzărilor de produse procesate, ceea ce este în linie cu strategia Companiei din ultimii ani. Prin urmare, producția totală de aluminiu primar a fost în 2017 de 282.000 de tone, față de 273.000 de tone, în 2016, în timp ce producția de aluminiu procesat a fost în 2017 de 84.000 de tone, cu 5.000 de tone mai mult decât în 2016, când aceasta a fost de 79.000 de tone.

De asemenea, Alro a înregistrat și o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește rezultatele operaționale raportând un profit operațional de 397 de milioane de lei, în 2017, față de 170 de milioane de lei, în 2016, și un profit net de 318 milioane de lei, comparativ cu 67 de milioane de lei, în 2016.

2017, anul investițiilor pentru Alro

Pe parcursul anului 2017, Alro a investit 142 de milioane de lei pentru modernizarea tehnologică, creșterea eficienței operaționale și extinderea portofoliului de clienți și diversificarea gamei de produse, față de 81 de milioane de lei în perioada similară a anului 2016. Compania s-a concentrat, pe de o parte, pe reducerea continuă a consumurilor de energie, iar pe de altă parte, pe creșterea calității si valorii produselor sale.

Anul trecut, Alro a finalizat și modernizarea instalației de turnare sleburi, în sectorul de aluminiu primar, iar în sectorul de aluminiu prelucrat, Compania a modernizat liniile de prelucrare, a introdus noi tehnologii și echipamente cu randament energetic ridicat și a implementat conceptul de mentenanță predictivă și digitalizare. Planul de afaceri pentru perioada 2017 – 2021 previzionează investiții totale de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creștere a eficienței energetice.

Credit pentru capitalul de lucru

În noiembrie 2017, compania a finalizat negocierile pentru o facilitate de credit în valoare de 167 de milioane de dolari, care prelungeste cu trei ani creditul de tip revolving în valoare de 137 de milioane de dolari, semnat în decembrie 2015 pentru doi ani și adaugă o nouă linie de finanțare non-cash în sumă de 30 de milioane de dolari.

Scopul principal al acestui credit de tip revolving vizează finanțarea capitalului de lucru necesar companiei, în timp ce linia de finanțare non-cash va fi utilizată pentru emiterea de acreditive și scrisori de garanție pentru a susține activitatea operatională și investițională a societății. Tranzacția a implicat un sindicat de opt banci (OTP Bank România, Unicredit Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Transilvania, Banca de Export-Import a României (Eximbank) și Garanti Bank) și a fost condusă de RBI Group (Raiffeisen Bank International împreună cu Raiffeisen Bank România) drept unic coordonator.

Investiții în pregătirea angajaților

De asemenea, și în 2017 compania a continuat să investească în formarea angajaților săi și a potențialilor viitori angajați. Astfel, pe lângă programele de perfecționare pentru salariații proprii, Alro a înființat, în colaborare cu Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina și cu sprijinul Primăriei din Slatina, prima clasă de învățământ profesional dual din județul Olt.

Alro are în derulare, de asemenea,  parteneriate cu unități de învățământ liceal, postliceal și universitar (respectiv cu Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova etc.) pentru facilitarea stagiilor de practică a elevilor și studenților, realizarea de lucrări de sfârșit de an, licență, masterat, doctorat, sau pe diverse teme de cercetare în domeniu sau pentru organizarea unor clase de pregătire practică prin școala profesională.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...