Construirea unei alei în curte presupune alegerea unui material durabil și rezistent din care să fie aceasta făcută, dar care să și asigure un aspect deosebit în contextul întregii curți.
Află care sunt greșelile pe care ar trebui să le eviți atunci când îți construiești aleea auto și care sunt opțiunile avantajoase pe care le poți folosi ca alternativă.
Folosirea pietrișului ca placare a aleilor
Pietrișul reprezintă un amestec de pietre de mici dimensiuni, care poate constitui un strat de acoperire pentru diferite tipuri de proiecte.
Totuși, aceasta este una dintre greșelile fundamentale atunci când vine vorba despre alei auto, deoarece foarte multe persoane aleg pietrișul pentru acoperire, fie pus direct pe pământ, fie în amestec cu ciment, nisip și apă.
Ai putea alege în schimb alte soluții, mai eficiente și chiar mai economice, cum ar fi acoperirea aleilor cu piatra cubica din granit.
Această acoperire te va scuti de deteriorări accidentale ale mașinii, pentru că nu vor exista bucăți libere de piatră care să fie antrenate de mișcarea roților.
În plus, suprafețele acoperite cu piatră cubică din granit sunt rezistente în timp, iar acest lucru înseamnă că nu vei fi nevoit să aloci mereu un buget special pentru realizarea reparațiilor sau a aleilor. Suprafețele sunt plane și sigure, având o durată de viață foarte mare.
Absența unei rigole pentru scurgerea apei
Aleile auto ar trebui să fie dispuse constructiv mai sus cu câțiva centimetri față de nivelul terenului, pentru ca apa provenită din precipitații să se poată scurge cu ușurință.
Totuși, chiar și în această ipoteză și mai ales în cazul în care aleea este la același nivel cu terenul, ar trebui să instalezi rigole de scurgere a apei. Acest lucru te va ajuta să eviți inundațiile care pot deteriora aleea și care te pot deranja la nivel de conducere a automobilului.
Această apă poate acoperi goluri pe care nu le vei putea vedea sau poate îngheța în timpul iernii punând probleme la nivel de control al mașinii.
Instalează așadar o rigolă de scurgere a apei, pentru a-ți proteja mașina și aleea deopotrivă.
Lipsa alocării timpului pentru detalii
O alee auto nu înseamnă doar un simplu drum pe care să conduci mașina spre garaj. Este nevoie de atenție la detalii, iar principalul detaliu pe care ar trebui să îl ai în vedere este planeitatea.
Dacă suprafața are denivelări sau gropi atunci cu siguranță îți va fi greu să conduci mașina pe o astfel de alee.
În același registru, atenția alocată materialelor de construcții potrivite este și ea necesară. Materialele potrivite îți vor asigura o alee care nu se deteriorează în timp, care nu se dezintegrează, nu se sparge și nici nu este erodată de ploi.
Din acest motiv trebuie să iei în calcul achiziționarea unor materiale de calitate, cu care să realizezi atât suprafața aleii, cât și bordurile.
Dimensionarea greșită a aleii
Una dintre cele mai mari greșeli de execuție a aleilor auto este slaba dimensionare a acestora. Destul de multe persoane iau în calcul aleea strict după mașina pe care o dețin în prezent, fără a se gândi la viitor.
Astfel, dacă aceștia schimbă mașina cu una mai mare, implicit vor avea nevoie și de o alee cuprinzătoare. În caz contrar, va trebui să demonteze aleea existentă și bordurile aferente acesteia și să opteze pentru construirea unei noi.
Soluția este aceea de a dimensiona corect încă de la început aleea de acces, luând în calcul și o marjă de eroare în ceea ce privește realizarea.
Numai în acest fel aleea va putea fi potrivită pentru orice tip de mașină (inclusiv a oaspeților) fără să fii nevoit să faci modificări ulterioare.