Dacă ai primit o mașină din partea companiei pentru care lucrezi, acesta este un semn de încredere, iar comportamentul tău nu trebuie să dezamăgească.
Chiar dacă nu este mașina ta personală, va trebui să o îngrijești la fel de bine, deoarece ea te va ajuta să-ți faci treaba în fiecare zi. În plus, dacă ești un negociator bun, iar comportamentul tău este apreciat la job, sunt șanse foarte mari să poți păstra mașina și în afara orelor de lucru sau chiar în weekend.
Asta înseamnă un plus pentru tine, deoarece poți renunța la mașina ta, iar banii îi poți investi în altceva.
Mașina de la companie este privită ca un avantaj suplimentar de la muncă, iar acest beneficiu trebuie tratat ca atare.
Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre mașina de serviciu:
- Proprietarul mașinii este compania care ți-a oferit-o și tot ea trebuie să plătească toate taxele și impozitele aferente.
- De cele mai multe ori, mașinile de serviciu au încheiată o asigurare suplimentară CASCO, dar cel mai bine este să întrebi despre acest lucru.
- În funcție de înțelegerea inițială, pe lângă mașină poți primi și o anumită sumă de bani pentru a deconta benzina. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu dacă mașina este un gest de curtoazie, iar munca ta nu depinde de ea.
- De obicei, mașinile de serviciu au montate anvelope all season, datorită avantajelor multiple pe care le prezintă. Un cauciuc all season poate fi utilizat indiferent de sezon, atât iarna pe zăpadă, cât și vara, pe asfalt încins. Compania scutește în acest fel costurile pentru două seturi de anvelope (de iarnă și de vară), precum și costurile cu depozitarea lor.
- Amortizarea nu este un subiect care să te intereseze, deoarece nu ești proprietarul mașinii.
- Discută cu angajatorul despre oportunitatea de a conduce un model nou la fiecare 3-4 ani. Orice dealer auto care vinde flote auto, are pachete atractive pentru companii, prin care asigură înoirea flotei cu noile modele de mașini, așa că asigură-te că poți beneficia de acest aranjament.
- Stabilește cu exactitate cu șeful tău care sunt condițiile în care poți utiliza mașina. Asta poate include un număr de kilometri pe lună și un număr maxim pe an, dacă poți utiliza mașina în afara orelor de program, dacă poți pleca cu ea în concediu, dacă poți transporta alte persoane, etc. Este important să cunoști aceste detalii deoarece, în cazul în care nu le respecți îți pot fi imputate anumite costuri. În plus, este important să știi dacă mașina are rovinieta, în cazul în care dorești să pleci cu ea în afara orașului sau a țării, dar și dacă în cazul unui accident, asigurarea CASCO acoperă și eventualii pasageri din mașină.
- Cu siguranță, este interzis să folosești mașina în interes propriu, pentru desfășurarea unor activități comerciale, cum ar fi: servicii de curierat, lecții de conducere, transport de persoane, servicii de ride sharing, etc.
- Roagă să fii informat care este protocolul în cazul anumitor incidente, cum ar fi furtul mașinii, accidente sau amenzi. Este important să știi cine este persoana de contact în cazul în care se întîmplă unul dintre incidentele menționate anterior și care este procedura care stabilește cine suportă daunele. Trebuie să știi că, în anumite situații, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți poliția, iar ulterior să urmezi procedurile companiei.
- Nu în ultimul rând, trebuie să fii informat care este protocolul pentru a returna mașina. Este vorba despre situații în care îți dai demisia, ești mutat pe alt post, ai permisul suspendat ori ești în concediu, atunci când mașina are nevoie de service auto sau dacă este utilizată în comun de mai multe persoane. Va trebui să te asiguri că mașina a fost luată în custodie de o persoană împuternicită pentru acest lucru, dar și că nu există riscul să îți fie imputată ulterior vreo daună.