Activitate de dezvoltare modestă pe piața de retail în primele nouă luni

Activitatea de dezvoltare de pe piața de retail a fost modestă în primele nouă luni, fiind livrate doar trei proiecte de mici dimensiuni, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

În total, au fost livrate la nivel național noi spații comerciale cu o suprafață cumulată de circa 31.300 mp până la sfârșitul lunii septembrie.

Astfel, stocul de retail modern din România ajunge la circa 4,04 milioane metri pătrați, reflectând o densitate medie de 209 mp / 1.000 locuitori.

Trimestrul al treilea a marcat livrarea primului centru comercial dezvoltat de grupul polonez Scallier în România, Funshop Park Roșiorii de Vede (6.500 metri pătrați).

Alte două livrări au fost Sepsi Value Center, cu 16.300 mp, dezvoltat de Prime Kapital și MAS Real Estate și prima fază Fashion House Pallady, de 8.500 mp.

În prezent sunt în construcție proiecte noi sau extinderi ale celor existente cu o suprafață totală de 120.000 metri pătrați și a căror livrare este așteptată pentru sfârșitul anului 2022.

Cele mai importante proiecte aflate în construcție sunt Prahova Value Centre Ploiești, care va fi deschis la începutul lunii decembrie și extinderea Colosseum Mall București.

Principalele proiecte comerciale a căror inaugurare este aşteptată în 2021

ProiectOraşSuprafața (mp)Dezvoltator
Prahova Value CentrePloiești20.800Prime Kapital-MAS REI
Barlad Value CentreBârlad16.300Prime Kapital-MAS REI
Baia Mare Shopping ParkBaia Mare8.400Mitiska Reim
Mediaș Shopping Park extindereMediaș8.000Mitiska Reim
Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Chiriile rămân neschimbate

Nivelul chiriilor în parcurile de retail rămâne nemodificat, în condițiile în care acest format de retail a continuat să aibă rezultate pozitive în ciuda restricțiilor guvernamentale.

Astfel, chiria care poate fi obținută pentru un spațiu de 100 mp într-un centru comercial dominant din București era în jurul a 75 euro/mp/lună la sfârșitul trimestrului trei 2021.

La Cluj-Napoca (50-60 euro/mp/lună), Timișoara, Iași sau Constanța, nivelul maxim al chiriei în centrele comerciale dominante este cuprins între 40-50 euro/mp/lună.

În orașele terțiare, chiriile ajung la 27-32 euro/mp/lună.

- publicitate -