În Cartierul Militari a fost dezvelită o nouă pictură murală semnată de artişti polonezi. Lucrarea, pictată pe peretele exterior al blocului de pe bd. Iuliu Maniu nr. 190, are tema „Drepturile copiilor”. Este a treia lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din Bucureşti cu Primăria Sectorului 6.
Pictura a fost realizată de Wojciech Woźniak, alături de ceilalţi membri ai Şcolii de Pictură Murală din Gdańsk, Rafał Roskowiński, Jacek Zdybel şi Monica Reut.
Conceptul picturii se referă în mod direct la procesul de formare şi dezvoltare personală a copiilor, încă de la începutul existenţei lor, fiind axat pe ideile şi valorile promovate de către Janusz Korczak (pedagog şi scriitor polonez evreu, ale cărui principii au stat la baza Convenţiei pentru Drepturile Copilului a ONU). Ideea se referă la educarea copiilor într-un mod pozitiv şi la luarea în considerare, în procesul de educaţie, a etapelor specifice prezente în dezvoltarea copiilor, în drumul lor către maturitate. Conceptul utilizează jocul bine-cunoscut în care copilul trebuie să unească punctele de pe o foaie pentru a descoperi desenul, subliniind astfel valorile educaţionale şi de dezvoltare ale jocului.
Numărul de 18 puncte (ani), care – după ce sunt unite – formează un zmeu, reprezintă vârsta majoratului şi momentul în care, din punct de vedere simbolic, tânărul este pregătit pentru a „zbura” în lume şi a se realiza. Din acest moment, tânărul are drept de vot, devine responsabil pentru sine şi pentru alte persoane, poate lua decizii independente. Motivul zmeului este folosit ca simbol de libertate, uşurătate şi lipsa obstacolelor în descoperirea lumii. Culorile panglicilor sunt cele ale steagurilor polonez şi românesc şi reprezintă importanţa colaborării dintre cele două ţări.
În anul 2013, tema picturii murale din Militari a fost aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare între Republica Polonă şi România. În 2014, cea de-a doua pictura murală a fost realizată împreună cu partenerii polonezi în Cartierul Drumul Taberei şi reprezintă un manifest împotriva comunismului.
“Ne aflăm astăzi în faţa celei de-a treia picturi murale din Sectorul 6, parte a unui program demarat în 2013 împreună cu Institutul Polonez. A fost şi va rămâne o colaborare frumoasă, prin care arta contemporană şi istoria comună a celor două ţări sunt aduse mai aproape de cetăţeni, în inima comunităţii Sectorului 6. Mai mult decât o contribuţie artistică la viaţa urbană, aceaste picturi murale constituie şi o reamintire a istoriei noastre şi a poporului polonez, istorii adeseori şi pe nedrept date uitării. Sunt convins că aceste opere de artă urbană ne vor da ocazia să privim în sus cu mândrie şi speranţă”, a declarat primarul Rareş Mănescu.
Proiectul decorării blocurilor din Bucureşti cu opere de artă murală are drept scop revitalizarea vieţii sociale şi culturale a zonei, precum şi promovarea artei urbane. Primăriei Sectorului 6 şi Institutului Polonez din Bucureşti, care a iniţiat proiectul anul trecut, li s-au alăturat anul acesta Institutul Culturii Urbane şi Şcoala de Pictură Murală din Gdańsk, precum şi Institutul „Adam Mickiewicz” de la Varşovia.
Parteneri: Daw Benţa România – distribuitorul produselor Caparol, SC Construcţii Erbaşu.