A fost semnat contractul pentru Prelungirea Ghencea – Domneşti

Contractul prevede realizarea lucrărilor de supralărgire a bulevardului Prelungirea Ghencea și are o valoare de aproximativ 73,5 milioane euro fără TVA, costul total al proiectului fiind de aproximativ 122 milioane euro.

Noua arteră, care va avea aproximativ 6 km, va avea cale dubla de tramvai, 2 benzi de circulaţie pe sens, pista de biciclete (dublu sens, amplasată pe o sigura parte a arterei), trotuare şi spaţii verzi între acestea şi partea carosabila. Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze şi microbuze ale liniilor preorăşeneşti) precum si o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri. Primele lucrări vor fi de demolare.

Proiectul începe pe Bulevardul Ghencea, de la Terminalul Tramvaiului 41, traversează intersecţia cu Strada Braşov, se continuă cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi şi se termină la intersecţia cu Centura Municipiului Bucureşti, într-un nod intermodal. Toate intersecţiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Braşov, Valea Oltului şi Râul Doamnei vor fi semaforizate.

Proiectul propus se va corela cu Nodul Rutier de la Domneşti care se afla sub coordonarea CNAIR, prin care se realizează legătura cu Centura Bucureşti.

Istoricul unui proiect așteptat de peste 20 de ani

Procedurile de realizare a acestui obiectiv de investiţii au fost demarate la începutul anului 2018, iar in luna iunie a aceluiaşi an a fost încheiat contractul între Primăria Municipiului Bucureşti şi Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului tehnic de execuţie.

Trei luni mai târziu, in septembrie 2018, consilierii generali au aprobat proiectul de Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea.

În luna ianuarie 2019, a fost aprobat in Consiliul General culoarul de expropriere necesar realizării obiectivului de investiţii, au fost aprobate proprietăţile necesare pentru a fi expropriate, dar şi valoarea acestora. Sumele pentru primele 50 de imobile au fost consemnate în conturi.

În martie 2019, Primăria Capitalei a transmis, cu titlu gratuit, către Ministerul Transporturilor – CNAIR, documentaţia tehnică, parte a studiului de fezabilitate, pentru realizarea lucrărilor la intersecţia cu Şoseaua de Centură, iar o luna mai târziu a fost emisa autorizaţia de construire.

În iunie 2019, Primăria Capitalei a primit oferta pentru execuţia lucrărilor de la Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti.

- publicitate -